Bojíte se nákazy? V Žatci nemusíte chodit do obchodů, nákup vám přivezou domů
ilustrační foto
Louny

Žatec - Služby pro obyvatele v Žatci jsou v době zákazu volného pohybu osob omezené nebo se upravují, základní péče je ale zajištěná pro všechny. Včetně seniorů, kteří jsou asi nejcitlivější skupinou.

Nejširší nabídku služeb zajišťuje Domov pro seniory a Pečovatelská služba v Žatci. „Domov pro seniory funguje normálně, stejně jako pečovatelská služba. Musíme omezit některé služby, jako jsou třeba velké úklidy nebo velké nákupy. Zároveň ale platí, že některé tyto služby od nás klienti nyní ani nevyžadují, protože si uvědomují celkovou situaci,“ vysvětlil ředitel Domova pro seniory a Pečovatelské služby Petr Antoni. Hlavní péče nyní spočívá v zajištění běžných nákupů či dodávky léků.

Smlouvy o pečovatelské službě má v Žatci uzavřeno asi 250 lidí. Většina je z domovů s pečovatelskou službou, zhruba za sedmdesáti docházejí pečovatelky do terénu. Jde převážně o starší občany, kteří nemohou počítat s pomocí své rodiny. „O takové lidi se samozřejmě staráme, mohou se na nás obrátit, právě pro ně tu jsme,“ zdůraznil Petr Antoni.

Pro seniory vytvořilo město také speciální linku (NONSTOP linka pro seniory + 420 725 957 166). Její fungování zajišťují primárně pracovnice odboru sociálních věcí. Linka byla zřízená v pátek 13. března a zatím slouží hlavně ke svému původnímu účelu – pracovnice odboru odpovídají seniorům na jejich dotazy, na různé nejasnosti i důležité informace, jež vyplývají ze současné situace.

Služby jsou pomocí především pro seniory, kterým chybí potřebné zázemí rodiny. O většinu seniorů se starají a pomáhají jim jejich děti či vnoučata, což je nejlepší a nejbezpečnější řešení jak pro rodiny, tak pro samotné seniory.

Novou službou pro všechny obyvatele je dodávka potravin, ovoce a zeleniny až domů, ve všední dny od 8 do 18 hodin, kterou nabízí OZ Brázda. Objednávky se dělají telefonicky (773 925 257) nebo přes e-mail (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Doprava nad 299 Kč je zdarma.

Další druh služeb pak nabízí Žatecký spolek Handicap. Jeho členové díky švadleně budou mít roušky, takže nabízejí pomoc dalším občanům např.:

- s pomocí nakoupit si s doprovodem,
- objednané zboží nakoupit a donést,
- s doprovodem k lékaři, na úřad atd.,
- s asistencí při jednání, vyřizování nejnutnějších záležitostí
- s vyřízením poštovních nebo bankovních služeb (platba nájmu, energií) atd.
Objednávky by občané zadávali na tel.: 724 740 420 a podle pořadí a kapacity by byly vyřizovány.
Odborné poradenství od 18. 3. 2020 poskytuje spolek telefonickou formou na čísle 474 770 662 nebo emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. od 9 do 15 hodin.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru