Radikální změna počasí! Po letním víkendu přijde prudké ochlazení a sníh
Přijde změna počasí. Užijte si víkend a připravte se na chladné dny. Ilustrační foto: CC0
Louny

Louny, Žatec - S druhým květnovým svátkem se vrátilo teplo, resp. denní maxima nad hranicí dvaceti stupňů Celsia. Změna jako taková nicméně začala již ve čtvrtek, který byl nejslunečnějším dnem tohoto týdne a který na některá místa přinesl až 20 °C. Víkendové dny budou ještě teplejší, avšak s novým pracovním týdnem dorazí šok. Alespoň co se dění v troposféře týče.

SOBOTA 9. KVĚTNA

Během čtvrtka přes naši republiku přešla tlaková výše (proto slunce nejen v duši, ale i na nebi). Směřovala k jihovýchodu, a proto k nám po její zadní straně začal proudit teplý vzduch ze Středomoří. Příliv teplého středomořského vzduchu bude pokračovat také v sobotu, avšak po přední straně tlakové níže se středem nad Francií. Tedy rtuť v teploměrech poleze celkem vysoko, ale obloha dokonale modrá nebude. Spíše bílošedá, a to počínaje půlnocí a konče západem slunce, plus minus, kdy se přechodně vyjasní. Půjde o oblaka vysokého, ale i níže položeného patra, bohužel beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

NEDĚLE 10. KVĚTNA ANEB DĚKUJI, MAMINKO!

Dnem vyhrazeným našim milovaným matkám teplá epizoda vyvrcholí. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 20 až 24 °C, sem tam teplota dosáhne rozmezí 25 až 26 °C, ráno v minimu nabídne kolem 11 až 7 °C. Noc se ponese v duchu malé, resp. žádné oblačnosti, někdy po východu slunce se však od jihozápadu až západu postupně zatáhne. Ale aby pršelo, to ne.

Podíváme-li se na Evropu z družicové perspektivy, naší pozornosti neunikne mohutná tlaková výše se středem u Islandu postupující k jihu a vcelku hluboká tlaková níže nad Skandinávií.

PONDĚLÍ 11. KVĚTNA

Mezi výše zmíněnými tlakovými útvary do našich končin pronikne chladný, původem arktický vzduch. K tomu se ze západního Středomoří nad střední Evropu, přesněji definováno Rakousko, nasune tlaková níže. Výsledkem všeho bude frontální vlna, dosti výrazná. Aktuálně to vypadá takto: Po dobu všech 24 hodin zataženo. Horší to bude se srážkami, alespoň z pohledu severozápadních Čech. Srážkové pásmo spojené s frontální vlnou by mělo být nejsilnější, lépe řečeno by mělo vzniknout přímo nad Českem, avšak již za hranicemi Ústeckého kraje. Budou-li srážky dostatečně vydatné, tak vzhledem k ochlazení v hladině 850 hPa se nejen ve středních Čechách i v nížinách v noci na úterý objeví sněhové vločky/mrznoucí déšť. Na severozápadě Čech nejvíce srážek spadne v Krušných horách, hlavně na německé straně, s tím, že v průběhu odpoledne se dešťové kapky změní na sněhové vločky. Při troše „štěstí“ se sněhové vločky objeví i v níže položených oblastech.

Pondělní nejvyšší odpolední teploty budou závislé na srážkách. Pokud nakonec nebudou žádné či jen symbolické, naměříme okolo 8 až 12 °C, pokud budou silnější tak 5 až 9 °C a pokud budou hodně silné, což není moc reálné, tak 1 až 5 °C.

Tak jako tak, půjde o jednorázovou událost. Zima se do Česka opravdu nevrací. Nemluvě o tom, že studený máj, ve stodole ráj!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru