SMUTNÁ ZPRÁVA: Odešel nejstarší lounský skaut Stanislav Procházka
Odešel nejstarší lounský skaut Stanislav Procházka (1930 – 2020). Foto zdroj: město Louny
Louny

Louny - 12. května nás opustil člověk, který celý svůj život zasvětil skautingu, do jehož řad vstoupil v Lounech roku 1935 a kde se postupem času díky svým pevným a neměnným postojům stával pro ostatní vzorem, morální autoritou, osobností.

Dlouhodobě se podílel na výchově mnoha generací, kdy úročil své bohaté životní zkušenosti, a že jich bylo na rozdávání (sklonek 1. republiky, okupace, protektorát, nacisty zbouraný tábor, likvidace skautských kronik komunisty, normalizace, příchod sametové revoluce).

V době zákazu skautské organizace pracoval s mládeží v TJ Lokomotiva Louny a poté i v turistickém oddílu při Praga Louny. Pořádal kurzy, soutěže, závody, srazy, vzpomínková výročí a letní tábory, aby se pak vždy rád vracel do svého bytu na sídlišti, kde se z okna díval na vzrostlou borovici a kde jeden celý pokojík byl proměněn v jakousi útulnou klubovnu.

Pan Procházka, mezi přáteli „Standa“, miloval od dětství přírodu, přitahovala ho kanoistika a později se stejným zaujetím pečoval i o zahrádku poblíž Ohře, v níž trávil pohodové chvíle s rodinou a kam zval i kamarády.

Kdykoli jsem s ním v poslední době hovořil, vždy se řeč nakonec stočila na vyprávění, v žádném případě nudné, o Standově skautské práci a o sepětí s dětmi a mládeží, v nichž viděl naději a budoucnost národa. Proto jsem se v duchu těšil, že „Nejmladšímu vlčeti“, jak se mu začalo v posledním čase přezdívat, přinesu 23. července k jeho životnímu jubileu jako malý dárek knihu „Louny 1989 – 2019“, aby při četbě objevil na stránkách 79, 100 a 121 sám sebe. To už, bohužel, nestihnu.

Pokud stále představuje ve skautingu do špalku zaťatá sekerka symbol započaté práce, tak tentokrát již natrvalo zůstane u Standova špalku s nespočtem záseků ležet pouze vedle něj…

Za všechny, které pomáhal formovat, aby byli lepšími a ušlechtilejšími,

Vladimír A. Hons

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru