Žatecká nemocnice má finanční potíže, koronavirus ji připravil o desítky milionů i nový personál
ilustrační foto
Louny

Žatec - Omezení kvůli epidemiologické situaci související s koronavirem způsobí nemocnici v Žatci ztrátu za zhruba 23 milionů korun. Zastupitelům to oznámil ředitel nemocnice Jindřich Zetek při předložení zprávy o činnosti.

Nemocnice musela navíc zaplatit 5 milionů korun na nákup osobních ochranných pomůcek v době pandemie. Ještě vyšší ztráty způsobil fakt, že zdravotníci nemohli provést výkony, které následně proplácí zdravotní pojišťovny. „Nevíme, jak budeme situaci řešit. Snad se připravuje kompenzační zákon,“ doufá ředitel Jindřich Zetek v pomoc státu.

Finanční problémy přitom mohou nemocnici, která se loni dokázali hospodářsky stabilizovat, pronásledovat i příští rok. Kdyby totiž zdravotní pojišťovny nezohlednily výpadky kvůli pandemii, bude nemocnice mít příští rok nižší příjmy – platby zdravotní pojišťovny provádějí za odvedené zdravotnické výkony v předchozím roce. „Na sto procent se letos asi rozjedeme až v druhé polovině září,“ uvedl ředitel nemocnice. Nyní se ještě pacienti často obávají jít do nemocnice na plánované zákroky kvůli koronaviru, v létě se pak obecně zdravotnictví využívá méně. Důležitou pomocí pro nemocnici v současné době tak je dotace 10 milionů korun od Ústeckého kraje.

Mimořádná opatření kvůli koronaviru dopadla na žateckou nemocnici negativně i personálně. Nedostatek zdravotníků chtěla nemocnice řešit přijetím dvou desítek sester z Ukrajiny. Ty ale dorazí nejspíše až koncem roku. „Nyní k nám nepřijdou, protože nesmí přicestovat,“ vysvětlil J. Zetek.

Starostka Zdeňka Hamousová na zastupitelstva poděkovala řediteli, jak nemocnice zvládla celou epidemiologickou situaci. „Poděkování musí mířit hlavně na personál. Všichni zaměstnanci museli začít pracovat v jiném režimu. Při nedostatku osobních ochranných pomůcek se nenašel nikdo, kdo by rozporoval striktní opatření. A pracují i dnes, ta práce zdaleka neskončila. My děkujeme za podporu ze strany města,“ ocenil naopak J. Zetek práci zdravotníků i pomoc města.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru