Sklizeň chmele začne za dva týdny. Chmelaři prozradili, jakou letos očekávají úrodu
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Zhruba za dva týdny začne letošní sklizeň chmele. Úroda má být dobrá, to znamená na průměrné úrovni kolem 6300 tun, a kvalitní. Vyplynulo to z informací chmelařů při jejich tradičním předsklizňovém setkání na Stekníku.

V letošní sezóně pěstitele netrápilo nijak extrémně počasí. „Voda, která spadla, přišla převážně v době, kdy být měla. I když na některých místech, třeba na Rakovnicku, by jí mohlo být i víc. My se ale stejně musíme připravovat na to, že jí může být méně a připravovat si další zdroje pro závlahové systémy,“ apeloval na chmelaře předseda Svazu pěstitelé chmele Luboš Hejda.

Jestliže počasí chmelaře letos tolik netrápilo, epidemie koronoviru dopadla a dopadá i na ně. Při jarních pracích, kdy jsou potřeba tisíce brigádníků, byly uzavřené hranice a zahraniční pomocníci chyběly. Paradoxně chmelařům pomohlo, že byly zavřené i některé průmyslové podniky, takže pomocníci přišli z nich.

Problémům kvůli koronaviru ale bylo víc, a to ještě neskončily. „Máte od nás kontakty, aby se mohla udělat všechna vyšetření na Covid-19 včas. Když budete dělat schůzky, školení, dbejte na rozestupy. Všichni musíme myslet na to, že čas potřebujeme hlavně na samotnou sklizeň,“ zdůraznil Luboš Hejda.

Podle českého zástupce v mezinárodním chmelařském kongresu Zdeňka Rosy je situace kvůli koronaviru v celém světě podobná. V některých zemích nebyly zavřené jen hospody, ale třeba i celé pivovary. Vše může mít dopad na pivovarnictví a obchod s chmelem.

České chmelařství je na letošní sklizeň dobře připraveno. Žatecké družstvo Chmelařství pro různé pěstitele postavilo nové česačky či sušárny. Před sklizní jsou připravené sklady i veškerý servis včetně náhradních dílů.

Chmel se letos v Česku pěstuje podle jarních údajů na 4974 hektarech, což je proti loňsku pokles asi o jedno procento. Největší rozloha, 3814 hektarů, je v Žatecké chmelařské oblasti. Nového chmele se letos vysadiloo 233 hektarů, což je proti loňsku pokles o 8 hektarů. V celém světě se letos pěstuje chmel na 62 tisících hektarech.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru