Nové Letecké muzeum pořádá akce pro Žatečany, ale chce také spojovat muzejníky
Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Žateckému vojenskému letišti se od jeho vzniku na začátku 50. let říkalo Korea. Kvůli podobnosti jeho okolí s tehdejším válčištěm na Korejském poloostrově.

Dnes už vojenské letiště u Žatce neexistuje, ale desítky let jeho existence, kdy bylo součástí protivzdušné obrany státu, připomíná Letecké muzeum v Bezděkově u Žatce. Otevřeno bylo 20. června a za necelé tři měsíce přilákalo nejen stovky návštěvníků, ale také se stalo aktivním účastníkem veřejného života v Žatci.

Provozovatelem muzea je spolek Letci Žatec, kteří ve svém novém prostoru nabízejí program školákům na leteckém simulátoru, přivítali důchodce z Domova pro seniory v Žatci, uspořádali jednu z prázdninových akcí v rámci celoměstského projektu Žatecká Dočesná jinak. Aktivní spolek navíc průběžně doplňuje expozici muzea a celé jej zvelebuje.

Minulý týden například Letci Žatec představili novou fasádu muzea, která vznikla díky pomoci žateckých podnikatelů a umění žateckého výtvarníka Tomáše Reidy. „Chtěli jsme, aby školáci ze základních i středních škol věděli, že tady nějaké letiště bylo a že se podílelo na obranyschopnosti státu. Když jsme muzeum otevírali, říkali jsme, že chceme, aby mělo nějaký vývoj. Ukázat to chceme i navenek, proto se nyní koná toto slavnostní odhalení fasády muzea,“ uvedl minulý týden předseda spolku Letci Žatec Václav Vašek.

Aktivity spolku ale přesahují hranice Žatce. Každý rok v září společně s městem spolupořádá vzpomínkovou akci u Památníku letců v žateckém podměstí, což je pietní místo, které připomíná severočeské piloty, již bojovali za druhé světové války na východní i západní frontě.

Právě v září se akce koná proto, že 17. září vždy bylo Dnem letectva. Už není… „Děláme všechno pro to, aby se tento den stal v České republice Významným dnem, jako je tomu i na Slovensku,“ zdůraznil Václav Vašek, bývalý velitel 11. stíhacího leteckého pluku v Žatci, jenž je zároveň místopředsedou Českého svazu letectví.

Právě jako místopředseda Českého svazu letectví přivítal v sobotu 12. září Václav Vašek v Leteckém muzeu v Bezděkově dvě desítky hostů z různých leteckých muzeí v Česku. Šlo o první informační setkání nadšenců do letecké historie, které by v případě všeobecného zájmu mohlo vyústit ve vytvoření svazku leteckých muzeí pod hlavičkou Českého svazu letectví.

„Sešli jsme se i proto, že každý z těchto nadšenců má i takové exponáty, pro něž sám nemá využití, ale někomu jinému by se hodily. Ale nemůže si o ně říct, protože neví, zda a kde takový exponát je,“ zdůraznil možnou spolupráci muzejníků Václav Vašek.

Zanedbatelná není ani výměna zkušeností a nápadů. Právě díky této spolupráci ostatně muzeum v Bezděkově vzniklo a nabízí nejen pohled na nejmodernější vojenské letiště bývalého Československa, ale také desítky různých příběhů. Úzká spolupráce například funguje s Mezinárodním památníkem obětem II. světové války v nedalekém Mostě.

Více informací
Ing. Václav Vašek (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) o spolku Letci Žatec a o Českém svazu letectví
Ing. František Blahout (tel. 736 613 081) o chodu Leteckého muzea

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru