Covidových lůžek je v žatecké nemocnici zatím dost, zdravotníci museli nasadit všechny síly
Covidových lůžek je zatím dost, zdravotníci museli nasadit všechny síly. Foto zdroj: Město Žatec
Louny

Žatec - Druhá vlna koronavirové pandemie znovu výrazně ovlivnila chod žatecké nemocnice. Její zaměstnanci ale problémy zvládají, byť za cenu zvýšeného osobního nasazení.

V pravidelné zprávě pro zastupitele to uvedl ředitel Nemocnice Žatec Jindřich Zetek. „Nemocnici jsme ihned uvedli do epidemiologického režimu a vytvořili covidové pracoviště na oddělení gynekologie, které je pro to vhodné, protože je možné jej oddělit od dalších pracovišť. Lůžka pro covidové pacienty jsme připravili na třech pokojích, přetížení jsme nezaznamenali,“ uvedl ředitel nemocnice. Ze třiceti lůžek se obsazenost pacienty s koronavirem dostala nejvýše ke dvěma desítkám, nemocnice stále měla rezervu.

Větší potíže byly se zajištěním pracovníků, protože i lékaře a sestry postihlo nakažení. „Díky osobnímu nasazení personálu jsme i nejhorší vrchol zvládli,“ pochválil zaměstnance Jindřich Zetek.

Důležité bylo vytvoření odběrové místo na testy Covid-19. V době vrcholící epidemie na něj chodilo během čtyřhodinové pracovní doby až 150 lidí. V minulém týdnu už ale testování kleslo na zhruba stovku lidí za den.

Kvůli protiepidemickým opatřením znovu vznikla během podzimu žatecké nemocnici finanční ztráta, která by snad měla být nahrazena kompenzacemi. „Kdyby nebylo covidu, byla by nemocnice nyní v zisku asi 3 miliony korun,“ uvedl Jindřich Zetek.

Navzdory komplikacím se žatecké nemocnici, jako jedné z mála menších zdravotnických zařízení, podařilo prosadit, že bude mít vlastní akreditovanou laboratoř na provádění PCR testů pro zjišťování koronaviru. To bude v konečném důsledku znamenat pro nemocnici i vlastní výnosy a může to mít velký význam i v budoucnu.

Stejně jako na jaře, i za podzimní nasazení si pracovníci nemocnice získali velké poděkování od Zastupitelstva města Žatce: „Dovolím si za všechny poděkovat zdravotníkům za jejich nasazení. Děkuji i za zprovoznění odběrového místa a chci zdůraznit, že získat akreditovanou laboratoř je husarský kousek,“ prohlásila starostka Zdeňka Hamousová.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru