Jak se vyvíjí epidemie? Počty nových případů v kraji za týden příliš neklesly!
Odběrový tým HZS Ústeckého kraje odebíral vzorky 68 pedagogickým a dalším pracovníkům Základní školy, Mateřské školy a Dětského domova v Jiříkově na Děčínsku. Foto: HZS Ústeckého kraje
Louny

Ústecký kraj – V Ústeckém kraji přibylo za poslední den 330 nově zjištěných případů koronaviru. Jde o prakticky stejné číslo jako před týdnem, kdy přibylo 345 nemocných.

Za první čtyři dny prosince je v Ústeckém kraji dalších 1140 nových případů nemoci covid-19. Pro srovnání: Za stejné období před týdnem přibylo 1373 infikovaných.

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví nyní aktuálně chorobu v Ústeckém kraji prodělává 4382 osob. Přes 32tisíc se jich již vyléčilo. S nemocí covid-19 zemřelo jen na severu Čech od počátku epidemie 676 pacientů.

„I přesto, že je souhrnný index rizika pro Českou republiku na úrovni, která odpovídá pohotovostnímu stupni 3, stále existují rozdíly, které jsou mezi jednotlivými kraji. Dobrou zprávou je, že zatím není pozorován „efekt otevření škol,“ říká aktuální situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Rozvolňování řídí PES

„Rozvolňování se řídí číslem, které je společné pro celou republiku tak, aby nedošlo k situaci, že by se lidé přemisťovali do oblastí, kde by byla uvolněnější pravidla. Aktuální epidemiologická situace v ČR není příliš odlišná od situace popisované v minulém týdnu. Pozorujeme pozvolný pokles v republikovém měřítku, a to ve všech parametrech, nejen v počtu případů. Při srovnání jsou současné hodnoty zhruba o 20 % nižší než v týdnu minulém,“ doplňuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.
Protiepidemický systém (PES) vyvinulo Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ve spolupráci s experty z českých i zahraničních univerzit. Skóre je kalkulováno a implementováno do online systému ÚZIS a zveřejněno na webových stránkách.



„Negativním aspektem nadále zůstává, že i přes celkový pokles počtu případů registrujeme stále vysoký podíl nově diagnostikovaných případů ve zranitelných skupinách obyvatel, kterých je aktuálně okolo 20 %. To představuje vzhledem k časté polymorbiditě, tj. stavu kdy pacient trpí více chronickými onemocněními zároveň, vyšší pravděpodobnost hospitalizace, včetně hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. I v absolutních počtech jde stále o vysoké číslo, které se promítá do počtu hospitalizovaných pacientů. Ačkoli tyto počty klesly z více než 8 000 na současných 4 400, jde o vysokou zátěž blokující kapacity nemocnic. Aktuální hodnota reprodukčního čísla je 0,9,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Vzhledem k aktuální epidemické situaci uvolnila Vláda ČR některá plošná opatření, která se týkají například zákazu nočního vycházení i nedělního prodeje.

„Situace ohledně nově hospitalizovaných pacientů se plošně i nadále mírně zlepšuje. Momentálně se nerealizují ani transporty pacientů mezi jednotlivými kraji. Dochází k nárůstu rozsahu obnovované péče, jakkoliv jsou mezi kraji rozdíly. V nejbližších dnech bude ukončena výpomoc mediků, v krajích s velkým nedostatkem personálu bude prodloužena výpomoc armády. Je jednáno o pokračování armádní pomoci. Systém nemocnic je stále udržován tak, aby v případě potřeby byly nemocnice schopny přizpůsobit svou činnost opět zvýšenému počtu pacientů covid-19,“ zmiňuje náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru