Žatec je o krok blíže k zápisu na prestižní seznam UNESCO
Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Žatec a krajina žateckého chmele usiluje o zápis na Seznam světového dědictví. Po úspěšném Hornickém regionu Erzgebirge/Krušnohoří jde o další lokalitu z Ústeckého kraje, která se snaží zapsat své kulturní bohatství na prestižní seznam.

Na rozdíl od krušnohorské tradice historické těžby kovů, Žatecko přináší jedinečné svědectví o tradici pěstování chmele a jeho zpracování ve venkovských a městských stavbách.

Dne 18. ledna 2021 podepsal ministr kultury Lubomír Zaorálek dokumentaci pro nominaci Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO.

Nominace představuje zcela jedinečnou kulturní krajinu, která je složena ze dvou vzájemně se doplňujících a geograficky blízkých komponent, které dokládají vliv pěstování, zpracování a obchodu chmelem na venkovské a městské prostředí. Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je po staletí pěstován a šlechtěn celosvětově uznávaný žatecký chmel, tato chmelařská krajina obsahuje vesnice s objekty spojenými se zpracováním sklizeného chmele. Krajinnou venkovskou komponentu doplňuje území historického jádra města Žatec a jeho Pražského předměstí, které jsou unikátní množstvím dochovaných technických památek, především z 19. století, sloužících ke zpracování a skladování chmele.

Nominace navazuje na projekt Žatec, město chmele, který v roce 2018 doporučil Výbor pro světové dědictví rozšířit právě o příklad krajiny s chmelnicemi. Nové pojetí nominace bylo od té doby na národní úrovni rozpracováno a konzultováno i se zahraničními experty z poradní organizace Výboru (ICOMOS). Aktuálně dokončená nominační dokumentace byla vypracována týmem odborníků a představitelů města Žatec, Městského úřadu Žatec, Obce Zálužice a Krajského úřadu Ústeckého kraje, Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, vlastníků nejdůležitějších chmelařských památek včetně společnosti CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec, Chmelařského institutu a dalších. Příprava nominace je podpořena i Memorandem o spolupráci, které bylo podepsáno mnoha partnery, v neposlední řadě na úrovni Ministerstva kultury, Ministerstva zemědělství i Ministerstva pro místní rozvoj.

Nominační dokumentaci doplňuje Plán správy (Management plán) budoucího statku světového dědictví, který byl vypracován za účelem péče, ochrany a prezentace hodnot chmelařského kulturního dědictví a rozvoje chmelařské tradice s cílem zachovat toto bohatství pro budoucí generace.

Nominace podepsaná jménem státu bude předložena Centru světového dědictví v Paříži diplomatickou cestou do konečného termínu 1. února 2021. Tím bude zahájen komplexní hodnotící proces, jehož výsledek bude znám s největší pravděpodobností v létě roku 2022.

„Žatec a krajina žateckého chmele reprezentuje významnou lokalitu, kde se odehrává zcela unikátní příběh kontinuálního vývoje pěstování a zpracování chmele. Toto území podává výmluvné svědectví o pokračující více než 700 let historicky doložené trvající tradici produkce nejjemnějšího aromatického žateckého chmele, plodiny, jež je neodmyslitelnou součástí naší historie, a v případě žateckého chmele i jedním z celosvětově nejuznávanějších druhů „koření piva“.

Je nám ctí představit mezinárodní veřejnosti jedinečné a jinde v takto komplexní podobě nezachovalé chmelařské kulturní dědictví, na které můžeme být právem hrdi. Prezentace zcela specifické kulturní krajiny je zároveň dalším příkladem moderní celostní památkové péče rozvíjené v našem resortu, jež podporuje ochranu člověkem kultivované a udržitelně využívané kulturní krajiny.

Pokud bude nominace Žatec a krajina žateckého chmele úspěšná, obohatí Seznam světového dědictví podobně jako historická krajina Krušnohoří s dědictvím hornické činnosti nebo polabská krajina v okolí Kladrub nad Labem, po staletí kultivovaná pro chov ušlechtilých koní.“ uvedl při podpisu ministr Lubomír Zaorálek.

Dokumentaci za zpracovatelský tým předložili starostka města Žatec Zdeňka Hamousová a site manager a zároveň místostarosta Jaroslav Špička, který uvedl: „Chtěl bych tímto velmi poděkovat všem, kteří se v průběhu posledních let podíleli na novém zpracování rozšířené nominace chmelařské krajiny, chmelařského dědictví a chmelařských památek.

Náš region je neodmyslitelně spojen s chmelařským dědictvím a my jsme na ně patřičně hrdí a chceme i nadále udržovat a prezentovat tradice s chmelařstvím spojené. V nejbližší době plánujeme spuštění webových stránek nominovaného statku a také zpracování panelové výstavy, která přiblíží záměr nominace široké veřejnosti. Pevně věříme, že naše chmelařské dědictví zaujme mezinárodní plénum hodnotitelů a my v roce 2022 obdržíme kladné hodnocení.“

Žatecký chmel je nejkvalitnější jemně aromatický chmel na světě oceňovaný domácími i zahraničními pivovary. Historie pěstování chmele na našem území je tisíciletá. Od roku 2007 je Žatecký chmel chráněn označením původu Evropské unie. Svaz pěstitelů chmele České republiky, CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec a Chmelařský institut s.r.o. považují spolupráci na nominaci za důležitou. Úsilí o zápis na Seznam světového dědictví podpořilo v roce 2019 také Mezinárodní sdružení pěstitelů chmele (I.H.G.C.), které sdružuje 34 pěstitelských zemí a 20 obchodních společností.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru