Inspekce objevila na trhu další nebezpečnou hračku! Jaké riziko dítěti hrozí?
Foto: ČOI
Louny

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu výrobek, který může být pro děti nebezpečný. Jedná se o hračku s názvem Míček mačkací se šňůrkou Soace Ball.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je nebezpečná hračka - Míček mačkací se šňůrou Soace Ball. Měkké plastové míčky o průměru 75 mm ve tvaru ježaté koule, jsou zhotoveny z měkčeného plastu. Na povrchu jsou vyobrazeny barevné geometrické motivy ovoce, nebo písmenek. Míčky mají měkké výstupky a vložený pískací mechanismus spolu s pružnou elastickou šňůru. Šňůrku s očkem k připojení na prst i pískací mechanismus je možné z hračky vyjmout. Uvnitř míčku je umístěn blikající mechanismus. Na hračce nejsou uvedena žádná označení či identifikační údaje a byla prodávána zcela bez obalu. Míčky v nabídce byly volně umístěny v kartonové krabici s nápisem Soace Ball.

Hračka nesplňuje požadavky NV č. 86/2011 Sb. Vzhledem k nepřítomnosti jakéhokoliv značení je možné ji považovat za hračku vhodnou pro všechny děti. Mechanické požadavky na hračky jsou uvedeny v normě ČSN EN 71-1+ A1:2019. V článku 5.1 citované normy jsou uvedeny obecné požadavky na hračky určené dětem mladším 36 měsíců. Konkrétně pod písmenem a) je uvedeno: „Hračky a odnímatelné součásti hraček se nesmějí celé vejít do válce pro malé části a to v jakékoliv poloze“. Na přiložených fotografiích je vidět, že z hračky se při zkoušce tahem, při použití síly 30 N, uvolnila (byla vytažena) vložená plastová šňůra s očkem a povytáhl se rovněž pískací mechanismus, který byl dále za použití síly 15 N z hračky zcela vytažen. Šňůra i pískací mechanismus se vejdou do válce normalizovaných rozměrů – viz obrázky.

1708micekkz2

1708micekkz3

Foto: ČOI

Příslušná zjištění dokládají, že při běžném a předpokládaném použití hračky malými dětmi může dojít k vyjmutí malých částí z hračky (konkrétně pískacího zařízení i plastové šňůry) a k jejich následnému vdechnutí či polknutí dítětem.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření (dle ustanovení § 18a odst. 3) a 4) zákona č. 22/1997 Sb.), kterým je zákaz distribuce a stažení výrobků z distribuce. Informace o nebezpečné hračce byly nahlášeny kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a byly zveřejněny v systému RAPEX.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru