Postoloprty koupí zchátralý zámek. Zaplatí za něj italskému majiteli přes 13 milionů korun
Zámek Postoloprty. Foto: Zdroj Kudyznudy.cz
Louny

Postoloprty – 10 zastupitelů pro koupi, 4 se zdrželi hlasování nebo byli proti – takový je verdikt středečního hlasování zastupitelů ohledně koupě zámku v Postoloprtech.

„Hlavním důvodem tohoto majetkoprávního úkonu pro město, kterému již patří přilehlá zámecká zahrada, je získat do vlastnictví také tento památkově chráněný objekt a postupně z něj vybudovat důstojnou dominantu města a zachránit tak tuto historickou památku pro příští generace obyvatel Postoloprt,“ je napsáno v usnesení Zastupitelstva města.

Zámek v Postoloprtech je velmi zchátralý a bude potřeba hodně nákladná rekonstrukce v řádu stovek milionů. „Záměrem je v první fázi provést základní sanaci stavby a její zakonzervování tak, aby nedocházelo k dalšímu chátrání a devastaci zámku,“ píše se dále v usnesení zastupitelstva.

Zámek je přímo v centru města. Okolo něj je zámecký park, který už město vlastní. Budova zámku prozatím vlastní společnost Castello Postoloprty, jejímž jednatelem je Mauro Piccinini. Jenže firma se o zámek nestarala a neinvestovala do oprav. Následkem toho ještě více chátral. Italského jednatele i společnost proto před dvěma lety lounský okresní soud nepravomocně potrestal podmínkou za to, že se o kulturní památku řádně nestará a historicky cennou stavbu zásadně poškodil. Poté se loni objevil zámek v nabídce realitní kanceláře, že je na prodej. Po několika měsících inzerát ale zmizel a postoloprtská radnice dostala nabídku na koupi zámku za 13,2 milionů.

Vedení města má v plánu zámek postupně opravit a udělat v něm komerční prostory nebo byty. „Záměrem je v první fázi provést základní sanaci stavby a její zakonzervování tak, aby nedocházelo k dalšímu chátrání a devastaci zámku. V dalším plánu je pak objekt postupně rekonstruovat pro budoucí využití v zájmu rozvoje města, tedy vrátit mu podobu reprezentativního sídla, zpřístupněním jeho části oživit turistický ruch ve městě, část zámku přebudovat za účelem jeho ekonomického využití takovým způsobem, že v něm vzniknou komerční prostory (např. pro podnikatele v oblasti pohostinství) a případně byty, jež by byly pobídkou k navýšení počtu obyvatel města, případně bude posouzen záměr do objektu umístit vybrané organizace, spolky, odbory, pečovatelské a sociální služby a partnery města,“ píše se závěrem v usnesení zastupitelstva.

HISTORIE:

Roku 1514 byla postavena tvrz a roku 1611 byla přestavěna na velkolepý zámek Jiřím ze Šternberka. Zámek vystřídal značné množství majitelů a byl zdevastován válkou a také vyhořel. Poté dali Schwarzenberkové zámek upravit a barokně přestavět do dnešní podoby. Schwarzenberkové zámek vlastnili až do roku 1945. Dále sloužil jako depozitář Státní knihovny ČSR v Praze. Nyní má zámek trojkřídlou disposici kolem obdélníkového nádvoří. Má dvě patra s dvojicí pavilónových nárožních nástaveb.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru