Díky Carlosovi přituhne, naměříme až deset pod nulou
Ilustrační foto
Louny

Lounsko - Jméno Carlos zavání subtropickým Španělskem až tropickým Mexikem. I v těchto zemích ale znají zimu, která by se líbila i Dědečkovi Marozovi (tomu starému pánovi z Východu, který zatím odolává tlustoprdovi ze Západu). Věděli jste, že v Mexiku 30. ledna 1949 měli až -28,5 °C? A věděli jste, že ve Španělsku 7. ledna 2021 měli až -35,8 °C? Asi nepřekvapí, že obě tyto hodnoty byly naměřeny v horských údolích. Ale u nás teď bude pěkná zima i v civilizaci.

O víkendu nám napadl sníh. Prakticky na celém území Karlovarského a Ústeckého kraje v neděli ráno ležela souvislá sněhová pokrývka (o výšce alespoň 1 cm), stejně na tom byl také kraj Liberecký. V ostatních krajích souvislá sněhová pokrývka ležela jen někde nebo skoro nikde. Nejvíce sněhu samozřejmě bylo v Krušných horách, a to většinou 10 až 20 cm. Podkrušnohoří hlásilo nejčastěji mezi 4 až 8 cm. Třeba Mostecko nebo Teplice hlásily 4 cm, Ústecko 5 cm, Chebsko či Sokolovsko 7 cm apod. Nejhůře na tom byly například Louny, které měly jen 1 cm. Protože však po sněhové nadílce nenásledoval mráz (pondělní maxima se šplhala až k 5 °C), dost toho roztálo.

V dohledné době bude celé Česko čelit pořádné zimičce, noční minima zamíří k hranici -10 °C. Toto je ze strany počasí docela nekorektní, je globální oteplování, máme se smažit. Nicméně přes den bude nad nulou, třebaže jen slabě, takže žádný mordor, takže i kdyby zase nasněžilo, perfektní zimní atmosféra z toho nebude. To už korektní je. Každopádně, srážek bude pramálo. Důvod, jak sděluje titulek, se jmenuje Carlos. Carlos je v tomto případě oblast vysokého tlaku vzduchu.

11. ledna: Ledaskde zataženo nízkou oblačností, srážky žádné. Odpoledne v maximu okolo -2 až 2 °C, ráno v minimu kolem -2 až -6 °C.

12. ledna: Hvězdy nic, sluneční paprsky nic, déšť/sníh nic... Prostě nuda. Na druhou stranu lepší než ledovka anebo hluboká tlaková níže a s ní spojené bouřlivé větry. Takže nač si stěžovat. Hlavně, že se máme všichni rádi a jsme zodpovědní atd. Odpoledne v maximu okolo -2 až 2 °C, ráno v minimu kolem -4 až -8 °C, sem tam až kolem -10 °C.

13. ledna: Čtvrtek třináctého bude celkem fajnový. Ve druhé polovině noci se mnohde ukážou hvězdy (podle Baby Vangy letos dorazí ufouni, tak uvidíme..., a v Číně prý vynalezli síť 6G, čili zanedlouho asi dojde na aktivaci 6G, to už ani kulich z alobalu nepomůže, no rok 2022 asi bude divoký), po východu slunce pak víceméně všude jasno až skoro jasno, po západu slunce též. To je dobrá zpráva nejen pro fotografy (zlatá hodina). Odpoledne v maximu okolo 2 až 6 °C, vzácně okolo 7 až 8 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C, sem tam kolem -5 až -7 °C (zatažená obloha versus vymetená obloha).

To by asi stačilo. Slunci v duši zdar a příště zase nashledanou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru