Dobrovolní hasiči z Podbořan se chystají na oslavy ke 150 letům svého založení. Vloni je překazil covid
Sbor dobrovolných hasičů z Podbořan se chystá na oslavy ke 150 letům svého založení. Foto: Laurencia Helásková
Louny

Podbořany - V sobotu 17. září 2022 bude Sbor dobrovolných hasičů v Podbořanech pořádat velkolepou slavnost ke 150 letům založení sboru.

Bude to akce, která pro všechny hasiče moc znamená, a proto jsou přípravy v plném proudu už od podzimu 2021. Oslava se měla odehrát už v roce 2021, ale kvůli situaci okolo pandemie Covidu-19 byla akce přeložena.

"Hromadně jsme se se členy shodli, že akci uskutečníme v tomto roce a v září, kdy by nemusel být s pořádáním akce žádný problém z epidemiologického hlediska, což se nedá bohužel nijak zaručit. Pracujeme na veškerých reklamních materiálech pro hosty, sestavení programu pro diváky, protože akce se bude odehrávat na Podbořanském náměstí po celý den a zakončena bude zábavou pod širým nebem," řekl starosta SDH Podbořany František Houdek.

1201hasici2

Hasiči z Podbořan v akci. Foto: Laurencia Helásková

V roce 1971 bylo výročí ke 100 letům založení sboru také uskutečněno na náměstí a ve velkém stylu, proto hasiči chtějí pokračovat v tradici. "Akorát požární cvičení bylo provedeno v prostorách bývalého pivovaru (nyní Dům keramiky), kde dnes už nebude pro obecenstvo možnost podobný program zajistit, tím pádem bude probíhat mnoho ukázek zásahů z hasičské činnosti ve středu náměstí, ale chceme také lidem předvést činnost psovodů Vězeňské služby z Nového Sedla nebo ukázku armádní techniky ze Žatce," vysvětlil Houdek.

Program ale ještě nemá finální podobu, vše je stále v řešení. "Chceme pozvat všechny hasičské sbory z okolí, protože každý sbor má co nabídnout k ukázce své techniky, ať už z historie, tak i ze současnosti. Obrovský dík a pokora patří Městu Podbořany, které nám na uskutečnění této akce pomáhá především finančně, bez toho by akci nebylo možné ani naplánovat," uvedl František Houdek.

K výročí chtějí hasiči také vydat tiskopis tzv. Almanach s historií a na činnost místního sboru od let, kdy byly vydané první zmínky. Kroniky mají archivované od poválečných dob, ale, bohužel, úplně první kroniky z dob, kdy Podbořany byli osídlené převážně německým obyvatelstvem nejsou. "Snažíme se historii dávat dohromady z toho co nám vypráví například bývalí členové nebo co je psáno v kronice, kdy se hasičům říkalo "požárníci" a hasičské sbory spadaly pod Svaz požární ochrany. Snažíme se udělat vše pro to, aby všichni hosté, účastníci a diváci si akci maximálně užili a ještě mnoho let po té na akci vzpomínali," dodal starosta SDH Podbořany.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru