Od pravěku až po současnost. Výstava Do zbraně! v žateckém muzeu ukazuje nože, meče nebo mužkety
Foto: Tomáš Kassal
Louny

Žatec - První novou výstavou letošního roku, kterou připravilo Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci, je expozice s názvem Do zbraně! Poprvé ji mohou návštěvníci hlavní budovy muzea v Husově ulici vidět od včera, výstava potrvá do 20. března.

Výstava se skládá z několika částí: ze sbírky nožů ze soukromé sbírky, z ukázky ručně vyráběných nožů, z archeologických nálezů nožů už od pravěku a také z replik chladných a palných zbraní.

2101muzeum2

První dvě části výstavy vznikly díky žateckému hasiči Ondřeji Paymovi. „Chceme ukázat, že tady máme spoustu šikovných lidí. Část výstavy je tedy ze sbírky nožů, která patří panu Paymovi, a část je z nožů, které Ondřej Payma sám vyrábí,“ řekla ředitelka muzea Radmila Holodňáková. K této části výstavy patří i pomůcky a nástroje, které k výrobě nožů slouží.

2101muzeum3

Druhou podstatnou část expozice tvoří repliky chladných a palných zbraní, které muzeu zapůjčila skupina historického šermu Bohemica Sanguis z Prahy. Repliky představují zbraně z období několika staletí, nejstarší se používaly v době husitství. Právě kvůli skupině historického šermu trvá výstava „jen“ do března – poté budou šermíři vystavené meče, muškety i další střelné, sečné či bodné zbraně opět využívat při svých vystoupeních.

Poslední část výstavy pochází z archeologických nálezů a muzeum při ní představuje část svého bohatého depozitáře. Ukazuje historii nožů už od pravěku a dokazuje, že tradice výroby nožů trvá podobně dlouho jako historie člověka.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru