OBRAZEM: Do kostela v Cítolibech se vrátil opravený zvon. Jde o nejstarší místní památku
Foto: Jitka Fárová
Louny

Cítoliby – Po zhruba 10 měsících se ve středu 27. dubna vrátil zvon sv. Václava do zvonice kostela sv. Jakuba v Cítolibech.

Zhruba 400 kilogramů vážícímu a téměř 500 let starému zvonu hrozilo puknutí. Zvon se totiž neotáčel a jeho srdce bilo stále do stejného místa. „Byla poškozená zvonová koruna, byla ulámaná ramena a zničená byla i zvonová stolice ve věži kostela,“ řekl děkan Vít Machek, který celou akci na záchranu zvonu zorganizoval.

Špatný stav zvonu se odhalil při kontrole v roce 2018. V červnu loňského roku se z kostelní věže pomocí jeřábu sundal a zvonař Petr Rudolf Manoušek ho odvezl do své dílny do Prahy, odkud se převezl do Holanska, kde ho opravil. „Musely se udělat obtisky všech těch poškozených částí a za speciálních tepelných podmínek je pak přidělat ke zvonu,“ vysvětlil děkan s tím, že samotná oprava trvala asi 3 měsíce. „Čekali jsme na vhodnější čas, aby se mohl zvon vrátit,“ dodal Vít Machek.

Navrácení zvonu do zvonice v kostele předcházela ještě bohoslužba, které se konala v sobotu 23. dubna. Nově zrestaurovanému zvonu požehnal generální vikář Martin Davídek. „Přišlo hodně lidí na obřad. Radost z toho mám, je to neobyčejná událost,“ řekl na závěr děkan.

Zvon sv. Václava je nejstarší hmotnou památkou v Cítolibech. Ulil ho pražský mistr zvonař Bartoloměj a poprvé z věže kostela zazněl zřejmě už v roce 1529. V současné době je zvon jen na ruční zvonění, ale v plánu je zvonění na auto pohon.

foto

2804zvon

2804zvon3

2804zvon4

2804zvon5

2804zvon6

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru