Ministr zdravotnictví Válek navštívil Louny, městu by podle něj pomohla chirurgická pohotovost
Foto zdroj: Město Louny
Louny

Louny - Během cest po českých nemocnicích navštívil ve čtvrtek 19. května ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také Louny.

Spolu se starostou města Pavlem Jandou, poslancem sněmovny PČR Michalem Kučerou a zastupitelem Tomášem Slavíkem probíral problémy zdravotnictví v regionu a možnosti rozvoje zdravotní péče s podporou ministerstva. Při návštěvě se setkali s několika ambulantními specialisty na lounské poliklinice či vedením Nemocnice AGEL Louny a jednali mj. také o případném zřízení chirurgické pohotovosti.

V Lounech funguje nemocnice, která poskytuje pouze následnou léčebnou péči a dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči, vlastní ji společnost Agel. Podle šéfa rezortu zdravotnictví by městu nejvíce pomohla chirurgická pohotovost otevřená co nejdéle večer, v noci a o víkendech a svátcích.

„Nemyslím si, že by bylo rozumné v Lounech resuscitovat plnohodnotnou nemocnici. Ani k tomu nevidím důvod. Budovat nyní kompletní nemocnici je z mnoha důvodů nereálné, ať už kvůli obrovským finančním nákladům, tak i poměrné blízkosti dalších nemocnic s dojezdovými časy do půl hodiny, i nedostatku lékařského personálu. Pracoviště pohotovosti by mělo pokrýt základní ošetření a takový model jsme připraveni podpořit,“ vysvětlil Válek. K tomu starosta města doplňuje: „Jednali jsme s Agelem o možné rozvoji léčebné péče. V případě, že dáme dohromady smysluplný koncept s Agelem nebo jinými poskytovateli, ministerstvo provoz takové služby podpoří.“

Návštěvu zakončili v Dětské psychiatrické nemocnici Louny, kterou ministerstvo zřizuje. Nemocnice aktuálně sídlí v pronajatých prostorech. Válek by byl rád, kdyby byla ve vlastních prostorech. „Aby děti byly v co největším komfortu,“ uvedl. „Budeme se bavit o tom, jaké řešení bude nejlepší. Určitě jsme rádi, že tu tuto nemocnici máme a chceme ji tu udržet,“ uvedl starosta Pavel Janda.

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech by se podle Válka mohla stát akreditovaným pracovištěm, které bude přijímat absolventy, z nichž se stanou dětští psychiatři. Vzdělávání dalších na akreditovaných pracovištích by financovalo přímo ministerstvo zdravotnictví. Hradilo by plat absolventů, kteří se připravují na atestaci, a také odměnu školiteli.

foto

2705valek

2705valek2

2705valek4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru