FOTO: V muzejní zahradě vznikly obrazce z květin. Posejpka není v severních Čechách příliš známá
Foto zdroj: Žatecký maják
Louny

Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci uspořádalo ve středu odpoledne ve své zahradě v Husově ulici tzv. posejpku neboli ukázku Božítělové slavnosti. Jde o tvoření obrazců z okvětních lístků.

"Tzv. Božítělová posejpka doprovází křesťanské oslavy Božího Těla, které připomínají stanovení přijímaní Těla a Krve Páně v podobě chleba a vína. V předvečer slavnosti se před vchody domů stelou obrazce z okvětních lístků, větviček a listů," vysvětlila muzejnice Monika Merdová.

Obrazce z květinových lístků si mohou lidé vytvářet i doma. Je ale pravda, že v severních Čechách tato tradice příliš silné kořeny nemá. Žatecké regionální muzeum se s tímto nápadem inspirovalo v jižních Čechách. Při návštěvě muzejní zahrady ostatně jedna návštěvnice ze Strakonic připomněla, že si tradici z domova pamatuje.

Bez ohledu na původ posejpky je jisté, že jde o zajímavou tradici, která může trvat i v moderních dobách. Kdyby nic jiného, může vést rodiny ke společnému tvoření.

Foto

1706zatec2

1706zatec3

1706zatec4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru