Stavba zahájena! Žiželice se po desítkách let dočkají obchvatu a přemostění
Zleva generální ředitel ŘSD Radek Mátl, zhotovitel stavby Lukáš Vráblík, starostka Žiželic Helena Makuková, krajský radní Radim Laibl. Foto: Jitka Fárová
Louny

Žiželice - Ředitelství silnic a dálnic ČR v pondělí na brífinku zahájilo dlouho očekávanou stavbu obchvatu a přemostění v Žiželicích. Přímo v obci se sešli zástupci ŘSD, vedení obce, zhotovitel stavby a zástupce kraje.

"Tato specifická stavba byla vysoutěžena metodou Design & Build, proto zde není žádné kladívko a nebudeme klepat na základní kámen. Toto neobvyklé výběrové řízení, které jsme zvolili právě kvůli specifikaci stavby, nakonec vyhrálo pětičlenné sdružení," řekl na brífinku generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle něj by kompletní stavba měla vyjít na 820 milion bez DPH.

 0208zizelice2

Plánek obchatu a přemostějí. Zdroj: ŘSD

Stavba bude zahájena nejdříve vybudováním přístupových cest a provedením geotechnického průzkumu včetně monitoringu pro vypracování projektové dokumentace. Následovat pak budou hlavní stavební práce. "Postup bude specifický, pro veřejnost se tu nebude ze začátku dít nic, bude probíhat velmi podrobný geotechnický průzkum," vysvětlil zhotovitel z firmy Valbek Lukáš Vráblík.

Projektanty nebude čekat jednoduchá práce. "Už teď víme, že tu máme tři velké problémy. Tím prvním je to, že se jedná o sesuvné území. Za druhé je to vysoká hladina podzemní vody, která je navíc proudící, napjatá a agresivní. Budou za potřebí určitě speciální materiály a cementy. Třetím problém je, že tu probíhala v minulosti těžba uhlí a území je poddolované a jsou tu různé taverny," vysvětlil Vráblík.

Délka samotného mostu bude 400 metrů a stát by měl cca 35 metrů nad terénem. Rozpětí pilířů by mělo být 40 + 80 + 120+ 80 + 40 metrů.

0208zizelice3

Obcí projedou tisíce aut denně. Foto: Jitka Fárová

O přemostění byla údajně už zmínka v historických pramenech z období 2. sv. války. "Jsem velice ráda, že jsme se dočkali tohoto historického dne. Všichni se hrozně těšíme, až bude vše hotové. Denně nám obcí projede 10 -12 tisíc vozů, je tu hluk, smog, nebezpečné přecházení," popsala současnou situaci starosta obce Helena Makuková.

0208zizelice4

V obci je problém bezpečně přejít silnici. Foto: Jitka Fárová

Stavbu obchvatu a přemostění podporuje i Ústecký kraj. "My tady tu situaci velice vnímáme, jsem rád, ře se k realizaci blížíme mílovými kroky," dodal krajský radní Radim Laibl.

Životnost stavby garantuje ŘSD minimálně na 100 let. První řidiči by se po přemostění měli projet za 42 měsíců, tedy na konci roku 2025.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru