Nemáte je doma? Inspektoři zakázali na trhu tyto magnetické kuličky. Mohou být nebezpečné
Foto: ČOI
Louny

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Jedná se o černé magnetické kuličky 216 kusů, 5mm, model 00009033. Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Černé magnetické kuličky o velikosti 5 mm, v počtu 216 kusů, jsou uspořádány do tvaru kostky, s hranou o délce 3 cm složenou z 6 kuliček. U výrobku se sériovým číslem 20200401 jsou kuličky zataveny v plastu. U výrobku se sériovým číslem 20200601 je kostka uložena v plastové krabičce s vyklápěcím víčkem. Dále jsou oba modely usazeny v molitanovém pouzdře a uloženy v plechové krabičce s víčkem s průhledovým okénkem. Na dně krabičky je nalepena papírová etiketa, na které je uveden název výrobku (7 jazykových verzí), EAN kód, jméno dovozce, číslo šarže a země původu.

0809kulickykz

Foto: ČOI

Výrobek nevyhovuje požadavkům na bezpečnost magnetických hraček, které jsou stanoveny v Nařízení vlády (NV) č. 86/2011 Sb. U testované hračky laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku u hraček s magnety (50 kG2mm2), které jsou uvedeny v technické normě ČSN EN 71-1+A1:2019, v bodě 4.23.2 písm. a) která je harmonizována k výše uvedenému NV.

Pokud by dítě spolklo větší množství magnetických kuliček, může dojít k poranění trávicího traktu. Při pohybu těchto částí v trávicím traktu by mohlo dojít k jejich spojení přes střevní stěnu a tím způsobit blokaci střev nebo v delším časovém období i k nekróze v místě spojení. Vdechnutí magnetické kuličky dětmi rovněž může způsobit dýchací problémy.

Česká obchodní inspekce uložila provozovateli prodejního webu ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému Safety Gate.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru