Hasiči, policisté a záchranáři dostanou 225 milionů za likvidaci požáru ve Hřensku. Šest milionů dostane také Ústecký kraj
Foto: Tomáš Straka
Louny

Ústecký kraj - Pokrytí nákladů při zásahu, provozní výdaje, platy a odměny pro zasahující hasiče a policisty, dotace pro zřizovatele jednotek sborů dobrovolných hasičů. Ministerstvo vnitra od vlády získalo mimořádné prostředky pro složky IZS zasahující u požáru ve Hřensku.

U největšího lesního požáru v historii Česka zasahovalo nepřetržitě 21 dní přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů a 92 příslušníků letecké policie. Na pokrytí nákladů při zásahu, provozní výdaje, platy a odměny pro zasahující složky, hlavně hasiče a policisty, a také na dotace pro dobrovolné hasiče získalo dnes, 14. září 2022, Ministerstvo vnitra od vlády 225 308 250 Kč, z toho 49 675 144 Kč na odměny pro profesionální a dobrovolné hasiče a policisty.

„Požár ve Hřensku u nás rozsahem, použitou technikou i nasazením hasičů a policistů neměl obdoby. Naprosto si uvědomuji, jaké mimořádné nasazení za sebou mají profesionální i dobrovolní hasiči nebo policisté. Proto jsme se rozhodli jim tyto mimořádné náklady kompenzovat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Požár likvidovaly složky integrovaného záchranného systému na ploše 1100 hektarů a využily k tomu přes 400 kusů techniky včetně letecké.

Ministerstvo vnitra, resp. Hasičský záchranný sbor z částky využije 68 240 070 Kč na dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů, které se podílely na zásahu, cestou jejich zřizovatelů. Kompenzace mimořádných výdajů formou dotace nahradí ušlé výdělky a mzdy. Z dotace, kterou vyhlásí Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, půjdou vyplatit také odměny. O dotaci si zřizovatelé, tedy obce, budou muset požádat.

Kromě toho získá na pokrytí výdajů 6 000 000 Kč Ústecký kraj, konkrétně za ubytování hasičů nebo zajištění činnosti štábu, 1 651 350 Kč získá Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy za vyslání zdravotnického speciálu Golem a 137 700 Kč Správa státních hmotných rezerv na opravu majetku, který hasiči použili při zásahu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru