Zima rychle přišla, rychle odešla. Přes den naměříme skoro 10 °C
To není japonská hora Fuji, ale naše Milešovka, zachycená takto včera. Foto: e-deniky.cz
Louny

Lounsko - Týden před první adventní nedělí se i v nejnižších polohách poprvé v sezóně 2022/23 ukázala souvislá sněhová pokrývka, respektive otylejší poprašek: na Chomutovsku dvoucentimetrový, na Mostecku dvoucentimetrový, na Ústecku dvoucentimetrový, na Varnsdorfsku centimetrový apod.

Západní Krušné hory (Boží Dar, Rolava, Klínovec) se v pondělí ráno pyšnily až deseticentimetrovou sněhovou pokrývkou, zato Milešovka, královna Českého středohoří, asi trochu cítila stud, neboť byla oděna pouze ve dvoucentimetrové sněhové pokrývce. Ve smyslu celé republiky na tom byla nejlépe Šumava, konkrétně Blatný vrch, a to se skoro třiceticentimetrovou sněhovou pokrývkou. Velmi bílý, pardon, zasněžený byl také 21. listopad 1988 (stejně jako letos připadl na pondělí). Posuďte sami: Teplice 4 cm, Žatec 7 cm, Varnsdorf 10 cm, Roudnice nad Labem 12 cm, Doksy 14 cm, Nová Ves v Horách 15 cm, Kadaň 20 cm, Milešovka 23 cm atd. Sníh navíc většinou nevlhnul, protože víceméně všude prakticky celý den mrzlo. Jo, bejvávalo bílo, přesněji řečeno zasněženo.

O den později, 22. listopadu 1988, byly počasové podmínky velice drsné. Příkladem v Žatci v noci měli až -10,0 °C s tím, že přes den bylo nanejvýš -1,5 °C. Varnsdorf na tom byl ještě hůře, s minimem -10,8 °C a maximem -3,8 °C. Potom ale dorazil teplý vzduch a první adventní neděle už byla na blátě. Všude. A teplá delegace k nám dorazí i v brzké době, skrze tlakové níže nad západní Evropou a jednu tlakovou výši. Takže, ať už s radostí, či se smutkem, je čas udělat zimě pápá.

22. listopadu: Na modrou oblohu a sluneční paprsky zapomeňte, zrovna tak na srážkovou nálož. Možná slabě zasněží, opravdu slabě a opravdu možná. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo bodu mrazu, přesněji okolo -1 až 3 °C.

23. listopadu: I ve středu nechte sluneční brýle zaparkované v pouzdře (nebo kde je máte), nebe si totiž přivlastní oblačnost, převážně nízká. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní pak klesnou k plus minus 0 °C.

24. listopadu: Přesně měsíc před Štědrým dnem se zablýská na lepší časy (soused toto tvrzení potvrdil dvojitým kýchnutím, jako doopravdy). Zpočátku sice velká oblačnost, avšak už po východu slunce jí začne ubývat a v odpoledních hodinách to vypadá i na polojasno. Mezi půlnocí a polednem raději počítejte se srážkami v podobě sněžení a deště (podle nadmořské výšky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C (na Děčínsku a ve Šluknovském výběžku asi okolo 1 až 4 °C), nejnižší ranní teploty kolem nuly.

Brzy na náměstích rožnou vánoční stromy. Jaká je čerstvě šance na ryze zimní 26. a 27. listopad? Pramalá, spíše žádná. To samé platí o brutálním oteplení. Zimomilové, nepropadejte depresím. Výhledy na první prosincovou dekádu jsou poměrně chladné a sněhodárné...

Napsal Kamil Sojka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru