Ministerstvo ruší pobočky finančních úřadů. Zavřít se má i v Podbořanech
Ilustrační foto: CC0
Louny

Podbořany - Ministerstvo financí ČR zveřejnilo seznam rušených územních pracovišť finančních úřadů. Podbořany jsou jedním ze sedmdesáti sedmi, jichž se uzavření dotkne.

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství na základě důkladné analýzy využívání územních pracovišť finančních úřadů a rozsahu jimi zajišťovaných činností zruší k 1. 7. tohoto roku 77 územních pracovišť. Tímto krokem vláda plní jeden z bodů svého programového prohlášení – postupně zefektivnit státní správu. Konzultační služby pro občany dotčených obcí budou v úředních dnech zajištěny prostřednictvím telefonických kontaktních linek provozovaných příslušnými finančními úřady. Osobní kontakt a pomoc daňovým subjektům v souvislosti s podáváním daňových přiznání především k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů fyzických osob zajistí pracovníci finančních úřadů během svých častějších výjezdů do dotčených obcí.

Zrušena budou zejména pracoviště, jejichž služby jsou ze strany veřejnosti podle provedené analýzy nejméně využívány nebo v praxi zajišťují především služby podatelny. V současné době již 56 těchto pracovišť funguje v omezeném režimu dva dny v týdnu se dvěma zaměstnanci, kteří na dané místo dojíždějí ze svých stálých pracovišť (tzv. „2+2“).

„Analýza ukázala, že daňoví poplatníci už nyní služby těchto pracovišť příliš nevyužívají a prakticky je nenavštěvují," uvádí ministerstvo financí v tiskové zprávě. O vyhledávané klíčové služby finančních úřadů občané po zrušení vybraných územních pracovišť prý nepřijdou. Zejména při podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí nebo k dani z příjmů fyzických osob veřejnost velmi oceňuje aktivní komunikaci a pomoc pracovníků finančních úřadů. Na základě této zkušenosti a pozitivní zpětné vazby zajistí Finanční správa rozšířený rozsah výjezdů do příslušných obcí.

 

Výjezdy pracovníků finančních úřadů do obcí budou probíhat v obdobích, kdy daňové subjekty podávají největší počet daňových přiznání:

  • v lednu, tedy v době podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí,
  • v březnu s ohledem na základní lhůtu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů.

 

Zrušení poboček odsoudil starosta Podbořan Radek Reindl. Už několik let v Podbořanech v době podání daňových přiznání pomáhají lidem úředníci z Finančího úřadu přímo v budově Městského úřadu. "Odmítáme zrušení služby pro naše občany. Pokud vše bude fungovat v tom formátu jako posledních osm let, tedy, že úředníci dojíždějí na radnici v době daní, tak nám to bude stačit. My byli naštvaní před osmi lety, kdy nám tu Finační úřad zrušil už Andrej Babiš coby tehdejší ministr financí."

Starosta Podbořan bude v příštích dnech o situaci jednat s krajských ředitelem Finační správy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru