Krušné hory jsou výjimečné nádhernými bukovými lesy. Foto: Alena Pavlíková
Louny

Litvínov – Staré bučiny v Krušných horách jsou v posledních letech bodem sváru mezi lesními těžaři a samosprávami měst a obcí. Ty masivní kácení bukových lesů, jejichž stáří dosahuje stovek let, nesou nelibě. Zatímco stát připravuje vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory, Horní Jiřetín a Litvínov usilují i o zapsání bučin ve východním Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Společně se písemně obrátily na Ministerstvo životního prostředí ČR o podporu v procesu zápisu.

„Myslíme si, že krušnohorské bučiny mají stejnou hodnotu jako jizerské bučiny, které již na seznamu jsou. Vážíme si, že se město Litvínov přidalo k naší snaze o zápis. Byť vyhlášení chráněné krajinné oblasti má vyšší váhu, zápis má celosvětový význam,“ vyjádřil se starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, kterému ministr životního prostředí Petr Hladík při své nedávné návštěvě Ústeckého kraje potvrdil, že na vyhlášení CHKO Krušné hory se intenzivně pracuje. „Vyhlášení se má stihnout ještě během jeho funkčního období, případně těsně po,“ doplnil Vladimír Buřt.

Krušné hory jsou v současné době jediné hory v Česku, které nepožívají plošnou ochranu. V případě vyhlášení CHKO budou nejen nejmladší chráněnou krajinnou oblastí, ale zároveň i největší. Části Krušných hor jsou zařazeny mezi evropsky významné lokality.

Horní Jiřetín má s těžbou na svazích Krušných hor v okolí města neblahé zkušenosti. „Zvláště pokud projíždíte Mariánským údolím, můžete sledovat holiny po těžbě, kde byly ponechány jen velmi úzké pruhy stromů. Nevím, jak dopadlo zatím řízení, ale pokud nebude majitel lesa za nezákonné kácení potrestán, přijdu o veškeré iluze. Protože i krajský úřad potvrdil, že ke kácení lesa nedostal žadatel povolení,“ podotkl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. V Mariánském údolí kácela společnost, jejíž vlastník má sídlo v Německu.

Fotografie Vladimíra Buřta, starosty Horního Jiřetína, které zaslal Krajskému úřadu Ústeckého kraje.

Kamila Bláhová, starostka Litvínova, poznamenala, že Litvínov takového zásahy v lese v okolí města naštěstí řešit nemusí: „V okolí Litvínova jsou lesy ve vlastnictví státního podniku Lesy České republiky, s nimiž jsme měli několik jednání, v nichž jsme našli shodu, jak při těžbě postupovat.“

Litvínov i Horní Jiřetín usilují o zápis krušnohorských bučin na seznam UNESCO. Foto: Alena Pavlíková

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru