Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Zvelebování některých ulic a prostranství výsadbou a údržbou nové zeleně, na které se budou podílet sami občané i město, by se mohlo stát zajímavou komunitní aktivitou v Žatci.


S návrhem k občanům přichází Odbor místního hospodářství a majetku (OMHM), který by zájemcům mohl pomoci s výsadbou i pořízením vhodné zeleně. Zároveň by upozorňoval, jaké keře, květiny, traviny či stromy nejsou v konkrétní lokalitě vhodné.

Město chce podpořit občany, kteří chtějí mít své okolí upravené dle svých představ, i když to bude nad rámec běžné údržby zeleně. Právě proto je ale nutná spolupráce a zapojení samotných obyvatel, protože škála služeb, které zajišťuje Technická správa města Žatce, je široká. „Není problém se domluvit na tom, aby lidé měli okolí svých domovů pestřejší a krásnější. Musí to ale také odpovídat jejich zájmu o udržování prostoru a možnostem města i technické správy,“ vysvětlila vedoucí OMHM Martina Donínová. 

Odbor rád vyjde vstříc aktivitě obyvatel v různých lokalitách. Jedná se například o vnitrobloky na sídlištích nebo prostory před některými bytovými domy či málo udržovanou zeleň na ulicích u některých rodinných domů.

Nejde přitom o žádnou přelomovou novinku.

Například komunitní zahrady už existují v různých městech. O zeleň před svými domy se už starají lidé z nových rodinných domů v nedalekém Novém Sedle. Ale hlavně – taková aktivita už funguje přímo v Žatci. Někteří obyvatelé bytových domů v Družstevní či Pekárenské ulici na sídlišti Jih se o prostor před svými domy starají, konkrétně o záhony s různými květinami a keři.

Právě to je nabídka města vůči dalšími zájemcům. „Kdo chce, může přijít se svou představou a návrhem za námi a poradíme se, co je možné a vhodné udělat. Město může pomoci s pořízením vhodných květin či keřů, s návrhem výsadby i se samotnou výsadbou. Na samotné péči o takovou zeleň, která jde nad rámec běžných služeb a je proto časově náročnější, se ale pak musejí starat sami občané,“ zdůraznila pracovnice OMHM Martina Mrázková, která má zeleň v Žatci na starost. Ne každá lokalita je podle ní k takovému zkrášlení vhodná, ale například ve vnitroblocích mezi panelovými domy to může být základ pro další rozvoj a komunitní život.

Ten může začít společnou výsadbou okrasných květin, pokračovat záhony se zeleninou, o které se budou místní starat, a skončit třeba stavbou altánu, kde se budou lidé z okolních domů scházet a společně bavit či pořádat různé vlastní akce. Podobné aktivity se přitom nabízí podpořit třeba zapojením do participativního rozpočtu.

Zatím se jedná jen o nápad a návrh, který město nabízí případným zájemcům. Kdo z občanů nebo společenství vlastníků bytových jednotek by měl o návrh města zájem, může se obrátit přímo na Martinu Mrázkovou (telefon 415 736 223, e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Společné zkrášlování Žatce může začít už v nejbližších týdnech.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru