Foto: Policie ČR
Louny

Lounsko - Již před lety nastal ve společnosti rozmach elektrokol a elektrokoloběžek, ale málokterý uživatel ví, že je potřeba mít na některé z těchto dopravních prostředků také řidičské oprávnění nebo nově dokonce povinné ručení.
 

"Kdo už o tom ví své, je 42letý řidič “elektrokoloběžky“, který byl ke konci března zastaven u Staňkovic na Lounsku, a to policisty z lounského dopravního inspektorátu poté, co kolem motohlídky měl prosvištět zhruba 80 km/h. Muž řídil elektrickou koloběžku s výkonem 10 080 W, pro kterou je potřeba vlastnit řidičský průkaz skupiny AM nebo B, jelikož je považovaná za moped. Hlídka kontrolou osoby společně s jeho dopravním prostředkem zjistila, že muž nikdy nevlastnil oprávnění pro řízení motorových vozidel," uvedl policejní mluvčí Jakub Mareš.

Za tuto nerozvážnost mu ve správním řízení hrozí pokuta až 75 000 Kč, čtyři body a zákaz řízení až na tři roky.

Jak je to s elektrokoloběžkami?
Elektrokoloběžky jsou běžně považovány za kola a k jejich provozovatelům se přistupuje jako k cyklistům, avšak musí mít maximální rychlost do 25 km/hod. a výkon do 1 kW. Jestliže má elektrokoloběžka rychlost vyšší než 25 km/hod. a výkon vyšší než 1 kW, jedná se o malý moped nebo skútr, což znamená, že jde o motorové vozidlo. V tomto případě, kdy se jedná o motorové vozidlo, je nutnost vlastnit řidičský průkaz, a to pro skupiny AM nebo B.

Jak je to s pojištěním u elektrokoloběžek?
Povinné pojištění odpovědnosti z jejich provozu je nově od 1.4.2024 nutné zřídit u motorových vozidel s deklarovanou maximální konstrukční rychlostí vyšší než 25 km/h a také u motorových vozidel s maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h, pokud jejich provozní hmotnost bude vyšší než 25 kg.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru