Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Několik kašen bylo po zimě uvedeno do provozu v minulých dnech. Nově k nim patří také malá fontána v Pražské ulici, jejíž provoz byl obnoven po mnoha letech.


Fontána poblíž květinářství před hřbitovem, jejíž součástí je i keramické sousoší maminky a dětí, vznikla v 80. letech v rámci umělecké výzdoby nového sídliště Šafaříkova. Autorkou uměleckého díla byla Eva Tesařová. Zatímco sochy zůstaly zachovány celou dobu, vodní prvek mnoho let nefungoval kvůli odpojené vodě. Při nedávné rekonstrukci vodovodu a kanalizace v Pražské ulici nechalo město přívod obnovit. Aby se vodou neplýtvalo, byl vytvořen uzavřený okruh, do kterého se další voda dopustí jen při jejím větším úbytku.

Vedle fontány na Pražské ulici už fungují také vodní prvky u Chmelařského muzea či na náměstí Svobody a v Komenského aleji v parčíku pod sokolovnou. Kašna zpříjemňuje také pobyt návštěvníkům Klášterní zahrady. Do konce dubna má být spuštěna také kašna na Husitském náměstí a budou zprovozněna i pítka ve městě, v současné době probíhá nezbytný rozbor vody.

V budoucnu se počítá se dvěma dalšími vodními prvky ve městě: Na Kruhovém náměstí se bude opravovat kašna, u níž se čeká na vydání stavebního povolení. Město plánuje také obnovu vodního prvku na Havlíčkově náměstí v Podměstí, ten bude součástí revitalizace celého prostoru, u kterého se řeší projektová dokumentace.  (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru