Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR – Tato druhá mimořádná dodávka byla zajištěna po dohodě Ministerstva zdravotnictví se společností Sanofi z důvodu zvýšeného zájmu o očkování proti černému kašli. Vakcíny jsou primárně určeny pro očkování dospělých. Již na konci března Sanofi mimořádně dovezla do České republiky 10 000 dávek vakcíny Adacel z Velké Británie, aktuálně dorazilo dalších 20 000 dávek z Kanady.

Ještě tento týden také přijde v pořadí již třetí mimořádná dodávka 78 000 vakcín Adacel Polio z Francie. Společnost Sanofi s Ministerstvem zdravotnictví v souvislosti se zvýšeným zájmem o očkování proti černému kašli zajistily pro Českou republiku nad rámec pravidelných objednávek více než 108 000 vakcín, které jsou určeny primárně pro těhotné, dospělé osoby, ale i dětskou populaci.


Po nezbytných administrativních úkonech spojených s dovozem vakcín budou tyto vakcíny předány distributorům, kteří je následně dostanou přímo do ordinací praktických lékařů, gynekologických ordinací, očkovacích center a dalších očkovací míst. U kanadské dodávky budou vakcíny distributorům k dispozici tento týden. Vakcíny z francouzské mimořádné dodávky příští týden.

„Rád bych poděkoval společnosti Sanofi, že šla naproti nebývalému zájmu občanů o očkování, byla vstřícná k jednání s Ministerstvem zdravotnictví a v krátkém čase realizovala mimořádné dodávky vakcín. Očkování je bezpečnou a nejefektivnější ochranou proti tomuto onemocnění a čím více občanů se proti němu naočkuje tím lépe nejen pro každého očkovaného, ale i pro celou společnost. Mezi rizikové skupiny patří děti do 1 roku života, a i ně pomáháme chránit, když se těhotné ženy a rodinní příslušníci nechávají naočkovat, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Výroba vakcín je dlouhodobý proces splňující nejvyšší kvalitativní standardy a je velmi obtížné rychle zareagovat na skokový nárůst poptávky. Nicméně společnost Sanofi i nadále vyvíjí maximální úsilí pro zajištění dalších výjimečných dodávek kombinovaných vakcín s pertusovou složkou Adacel a Adacel Polio, tak aby nedošlo k výpadku povinného očkování u dětí, ale také aby se zájemci o očkování z řad dospělých mohli co nejdříve nechat naočkovat a ochránit tak sebe i své blízké“, řekl generální ředitel Vaccines, Sanofi Česká republika Rami Mroueh.

Tyto vakcíny z mimořádných dodávek doplňují stávající množství vakcíny alokovaných pro těhotné. Ministerstvo s výrobcem Sanofi zajistilo pro osoby rizikové a nejvíce potřebné, a to pro děti a těhotné, dostatečné množství vakcín.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru