Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Chmelfest je obvyklou součástí kulturních a společenských akcí v Žatci déle než dvacet let. Přesto byl letošní ročník, který se uskutečnil právě dnes, z několika pohledů mimořádný.

„Letošní Chmelfest je výjimečný v tom, že Žatec a krajina žateckého chmele se loni dostaly na Seznam světového dědictví UNESCO. Myslím, že to je velká evropská a světová prestiž, můžeme na to být velmi pyšní,“ zmínil první mimořádnost starosta Žatce Radim Laibl. Zdůraznil tím skutečnost, že šlo o první Chmelfest, který se konal po loňském zápisu chmelařského Žatecka na prestižní světový seznam.

0605chmel1 0ccb7

S tím souvisela druhá letošní zvláštnost. Poprvé se totiž v rámci Chmelfestu konalo také mávání vlajkami na komínech, což dříve bývala událost spojená s 28. říjnem a výročím vzniku Československa. Krásné počasí a dobrá viditelnost ale novému termínu mávání vlajkami na chmelařských komínech rozhodně svědčily.

Třetí zvláštností letošního Chmelfestu bylo, že výrazně narostl počet pěších účastníků oblíbeného průvodu, a to hlavně díky zapojení velkého množství dětí. „Z toho mám velkou radost, že se zapojilo více spolků a základních i mateřských škol. To je přesně to, co si přejeme,“ upozornil starosta Radim Laibl na fakt, že Chmelfest je celoměstskou akcí, která má bavit a spojovat všechny skupiny obyvatel právě při příležitosti oslav chmelařských tradic.

0605chmel3 f5479

Větší zapojení veřejnosti ocenil i zástupce hlavního pořadatele, spolku Chmelobrana, Milan Bočkai: „Děkujeme všem školám, i těm novým, které se letos zapojily do průvodu. A budeme za ně rádi i příští rok, protože toto by se mělo zachovat – je to součást dědictví, které jsme získali.“

Vyvrcholením průvodu, jehož součástí byly také alegorické vozy včetně řady zástupců z okolních obcích i různých žateckých uskupení, bylo symbolické naražení pivního sudu, žehnání žateckému chmelu a vypuštění Chmelového léta v podobě svazku balónků s logem města Žatce.

0605chmel4 a9857

Ještě před průvodem se uskutečnil na náměstí Prokopa Velkého obvyklý Memoriál Lojzy Lupulína, tedy soutěž v netradičních disciplínách za účasti sedmi družstev. Celodenní program byl ukončen odpoledním a večerním programem v areálu Žateckého pivovaru, který rovněž neodmyslitelně patří k žatecké chmelařské a pivní tradici.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru