Ústí nad Labem/Praha – V detenčním táboře v Drahonicích na Lounsku střeží uprchlíky 85 policistů, kteří slouží v nedůstojných podmínkách. Několik z nich se obrátilo na europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), který obratem požádal ministra vnitra Milana Chovance o prošetření.

Detenční zařízení pro uprchlívy v Drahonicích. Foto: MV ČR

„Během minulých týdnů se na mě obrátilo několik policistů, kteří mi popsali podmínky, ve kterých slouží. Mají problém se zásobováním a také s ubytovacími kapacitami, takže policisté po skončení služby spí místo v posteli na židli, a to ještě v chladu. Do služby pak přicházejí unavení a nekoncentrovaní,“ popsal europoslanec Zdechovský a dodal, že požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby situaci prověřil.

Problém špatných podmínek je celoevropský

Na podmínky služby si však nestěžují pouze čeští, ale i jejich rakouští, němečtí, svédští nebo maďarští kolegové. Ty kritizují především množství přesčasů a špatné materiální vybavení příslušníků ozbrojených složek, které si navíc musí často pořizovat z vlastních peněz. Na europoslance se tak obrátili i některé odborové organizace policistů z členských států EU, které chtějí, aby se situací policistů politici zabývali.

Ředitel cizinecké policie nesouhlasí a říká, že podmínky se budou zlepšovat

"Ze své pozice jsem učinil vše, co bylo v mých silách, aby podmínky pro policisty vykonávající službu ve všech zajišťovacích zařízení byly vytvořeny a byly i nadále zlepšovány. Ministerstvo vnitra ČR a Policie ČR museli za velmi krátkou dobu získat, vybavit a technicky přizpůsobit zařízení v Drahonicích tak, aby mohlo být v souladu s veškerými právními předpisy využíváno jako detenční zařízení pro cizince. Vedení Policie ČR, i já sám, jsem se po celou dobu příprav zajímal o zajištění podmínek a zázemí pro službu konající policisty a byl jsem ubezpečen, že podmínky budou vytvořeny a nadále se počítá s jejich zlepšováním," uvedl k záležitosti na webu Policie ČR ředitel cizinecké policie Milan Majer (celé vyjádření si můžete přečíst zde).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru