ČR - Vláda schválila na svém středečním zasedání navýšení platových tarifů učitelů o šest procent již od 1. září letošního roku. V případě nepedagogických pracovníků tarify vzrostou o čtyři procenta. Celkově se učitelské platy zvednou o osm procent, což představuje navýšení rozpočtu na platy pedagogů v regionálním školství o částku 1,97 miliardy korun.

2508ucitele

Jedná se o jedno ze tří klíčových opatření, jimiž vláda v blízké době zvýší platy ve veřejné sféře. Kromě učitelů se lepšího ohodnocení ještě během letošního podzimu dočkají hasiči, policisté a další zaměstnanci veřejného sektoru. Od začátku příštího roku pak vzrostou platy lékařů, sester a dalších zdravotníků, a to o 10 %.

Středeční vládní nařízení v praxi znamená, že si začínající učitelé se zkušeností do 6 let v 11. či 12. platové třídě polepší zhruba o 1300 korun, déle sloužící pedagogové pak přibližně o 1500 až 1600 korun. Dále dojde k usnadnění kariérního růstu učitelů tím, že se zkrátí doba stanovená pro první postup do vyššího platového stupně z šesti na dva roky.

Celkově vláda na školství uvolní 2,5 miliardy korun s tím, že na růst platů nepedagogických profesí o 5 % půjde 270 milionů korun a 260 milionů bude přiděleno vysokým školám.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru