Žatec, Louny - V nočních hodinách ze soboty na neděli vyjížděli policisté do jedné domácnosti na Žatecku, odkud bylo nahlášeno domácí násilí. Útočník musel na deset dní opustit společné obydlí. Podobných případů řešili policisté v okrese Louny letos již čtrnáct.

Ilustrační foto: e-lounsko.cz 

Pětatřicetiletý muž napadl svoji o osm let starší družku. Nejprve jí nadával a urážel a následně došlo mezi nimi i k fyzickému napadení. Jelikož se nejednalo o první případ a jednání násilníka vykazovalo znaky domácího násilí, přistoupili zakročující policisté k vykázání ze společného obydlí na dobu deseti dnů. Vyrozuměli intervenční centrum a muže poučili o jeho právním postavení. Poškozenou seznámili s možnostmi využití psychologických, sociálních a dalších služeb v oblasti pomoci obětem domácího násilí.

"Od začátku tohoto roku do konce srpna vykázali policisté v lounském okrese 14 násilníků. V loňském roce, za stejné období, to bylo 10 osob a za celý rok 2015 vykázali celkem 18 lidí," vypočítala lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

JAK SE ZACHOVAT V PŘÍPADĚ DOMÁCÍHO NÁSILÍ?

Dlouhodobé násilí:

  • Nestyďte se za svou situaci a vyhledejte odbornou pomoc. Zavolejte do specializovaného centra či azylového domu a pokuste se najít někoho, kdo vám může poradit.
  • Neomlouvejte násilí a neobviňujte se z něj.
  • Zavolejte někomu, komu věříte (přítelkyni, rodině) – vyberte si osobu, o níž víte, že jí můžete věřit a že pro ni bude nejdůležitější bezpečnost vás a vašich dětí. Pokud u ní nenaleznete podporu, zkuste najít někoho dalšího.
  • Vysvětlete dětem, co se děje, aby to chápaly, vyvarujte se ale pomlouvání jejich otce. Na případný útěk buďte připravena – promyslete si dopředu bezpečnostní plán, abyste neohrozila sebe ani své děti.
  • První krok je těžký, pokud ale nic neuděláte, násilí samo nepřestane – přes sliby násilníka. Pamatujte si, že násilí, které se neřeší, má tendenci se stupňovat.
  • Důvěřujte sama sobě a své intuici.

V případě bezprostředního útoku:

  • V případě napadení zavolejte policii – 158.
  • Před příjezdem policie neodklízejte případné stopy po násilí.
  • S policií se snažte mluvit bez přítomnosti partnera (např. v jiné místnosti).
  • V případě ublížení na zdraví navštivte odborného lékaře a nechejte si vypracovat odbornou zprávu.
  • Pokud je to jen trochu možné, neodcházejte bez dětí, později by mohlo být pro vás obtížné je získat zpět.
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru