Žatec chce skoncovat s přibýváním problémových obyvatel. Ve třech lokalitách nebude vyplácet dávky na bydlení
Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Louny

Žatec - Zabránit stěhování nových problémových obyvatel do vybraných lokalit města se rozhodli radní Žatce. Na svém jednání schválili podání žádosti o vydání opatření obecné povahy podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Díky tomu by se v budoucnu nevyplácely doplatky na bydlení ve třech konkrétních lokalitách.

Opatření obecné povahy (OOP) je v českém právním řádu relativní novinkou a jde o něco mezi rozhodnutím a právním předpisem. Není určené vůči konkrétní osobě, a proto nejde o rozhodnutí. Ale také nestanovuje obecné pravidlo, proto není právním předpisem.

Žatec chce OOP využít v souvislosti s ochranou některých lokalit před nárůstem dalších problémových obyvatel. „Nechceme, aby se do vybraných oblastí města stěhovali další lidé, kteří tu nebudou pracovat, ale jen bydlet, případně působit na okolí negativně,“ vysvětlila starostka Zdeňka Hamousová, která radním OOP předložila. Opatření by mělo platit od 1. ledna 2018.

OOP by se týkalo tří oblastí. První je v městské památkové rezervaci (ulice Branka, Dlouhá, Dvořákova, Hošťálkovo nám., Chelčického nám., ulice Jiráskova, nám. 5. května, nám. Svobody, ulice Oblouková, Poděbradova, třída Obránců míru, ulice Josefa Hory, Žižkova, Žižkovo náměstí), druhá v lokalitě Podměstí (ulice Třebízského, Boženy Němcové, Hájkova) a třetí určují konkrétní adresy (Nádražní schody č. p. 588, ulice Volyňských Čechů č. p. 1035, ulice Osvoboditelů č. p. 2652).

Pro určení konkrétních oblastí, kterých se OOP týká, slouží radnici nejen znalost místního prostředí, ale hlavně statistika. Například orgán sociálně právní ochrany dětí MěÚ Žatec k 1. září 2017 v celém Žatci sledoval pro nedostatečnou péči o děti, týrání, zanedbávání, záškoláctví a trestnou činnost mládeže celkem 105 problémových rodin. Z nich se 30 nachází v těchto oblastech.

Podobné jsou také další městské statistiky. Odbor Kancelář úřadu řešil ve vytipovaných oblastech od 1. září 2016 do 1. září 2017 celkem 92 přestupků na úsecích občanského soužití, veřejného pořádku, majetku a návykových látek. Ve stejném období řešila městská policie v těchto oblastech 254 přestupků na úseku veřejného pořádku. „Z pohledu Městské policie Žatec je nejkritičtější oblast č. 2, kam směřuje největší nápor práce strážníků. Řešili zde 221 přestupků na úseku veřejného pořádku,“ dodala Zdeňka Hamousová s tím, že právě do ulic Hájkovy, Třebízského a Boženy Němcové mají strážníci během roku nejvíce výjezdů.

Pokud Městský úřad Žatec navržené OOP schválí, nijak se to nedotkne obyvatel, kteří v těchto oblastech už žijí. Nikdo z těch, kdo se tam přistěhuje nově, by už ale neměl obdržet doplatek na bydlení, a proto by neměl důvod se tam stěhovat. To znamená, že by se v těchto třech lokalitách neměl dál zvyšovat počet problémových nájemníků.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru