V Lounech se opravuje pavilon na výstavišti. Firma však narazila na problém
Opravy uvnitř pavilonu na výstavišti. Foto Městský úřad Louny
Louny

Louny – Architektonicky cenná stavba, pavilon A na lounském výstavišti, se od loňského podzimu opravuje. Řemeslníci při práci však narazili na velký problém – dřevokaznou houbu v podlaze. Kvůli ní bude mírně prodloužen termín dokončení prací a zvýší se i cena za celou rekonstrukci.

Odborníci z dodavatelské firmy zjistili potíže, když odkryli asi tři čtvrtiny plochy podlahy v hlavním sále pavilonu. Narazili na silně napadené trámy a přivolali experta na podlahy a následně i odbornou mykoložku, soudní znalkyni v oboru. Ta prokázala výskyt dřevomorky domácí, obávané dřevokazné houby, a dále také hmyzu a dalších škůdců, kteří narušují stavební materiál.

„Soudní znalkyně vypracovala odborný posudek s návrhem opatření. Muselo dojít ke kompletnímu zlikvidování všech původních konstrukčních vrstev podlahy, dále také k chemickému ošetření zdí a změně plánovaných vrstev podlahy s minimálním využitím dřeva. Bude to znamenat zvýšení ceny za rekonstrukci pavilonu i mírné posunutí termínu dokončení,“ informovala Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Louny.

Podle ní je problém i v tom, že budova se nevytápí a při takovém stavu je zvýšené riziko opakování výskytu dřevomorky. Proto muselo dojít k uvedeným opatřením. Pavilon měl být původně dokončen a předán městu do 10. června, a teď byl termín prodloužen o tři týdny, tedy až do konce června.

Rekonstrukce pavilonu A začala loni v říjnu. Město za ni zaplatí více než 14 milionů korun. Pavilon A pochází ze třicátých let 20. století a od roku 1996 je chráněnou kulturní památkou. Po rekonstrukci má získat podobu z dob první republiky, bude v něm například i obnovena kavárna z té doby. Pavilon bude během turistické sezony od dubna do října otevřen pro veřejnost každý den, tedy nikoli jen v době konání výstav, jak tomu bylo dosud. Stane se dalším střediskem kulturního a společenského života v Lounech. O jeho provoz se bude starat městská knihovna.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru