Zajímavost: bunkr na výstavišti dostává „maskáčový“ nátěr
Bunkr s maskáčovou vizáží na výstavišti. Foto Městský úřad Louny
Louny

Louny – Správné vojenské maskování nyní dostává betonový bunkr v areálu výstaviště v Lounech. Od loňského podzimu probíhá jeho renovace. Teď ho odborníci natírají. Práce mají skončit na počátku května.

Renovace bunkru, který byl vybudován v roce 1937, probíhá od loňského podzimu. Vede ji spolek s názvem Muzeum československého opevnění z let 1936 -1938 Na Kočičáku, sídlící v Chomutově.

Objekt byl postupně očištěn, vyklizen, uvolněn vstup, brzy bude k dispozici pro návštěvy veřejnosti se zájmem o historii. „Za tyto práce zaplatilo město Louny v roce 2017 částku přes 53 tisíc korun. Nyní probíhá nátěr, který bude stát necelých 25 tisíc korun,“ upřesnila Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Louny.

Nátěr probíhá tak, aby bunkr vypadal stejně jako na konci třicátých let, kdy byl součástí lehkého pohraničního opevnění naší republiky proti tehdejší očekávané agresi hitlerovského Německa. Malíři vytvářejí vizáž bunkru podle dobových fotografií.

Lehké betonové bunkry, tzv. řopíky, se v pohraničních oblastech dřívějšího Československa stavěly v roce 1936 a 1937. O stavbě rozhodla vláda na základě změněné politické situace v tehdejším Německu, které se netajilo plány na expanzi do sousedních států a celé Evropy. Podle Wikipedie během dvou let bylo v Československu vybudováno asi deset tisíc pevnůstek. Bunkry ovšem k boji nakonec neposloužily. Většina z nich zůstala na území Sudet, které Němci převzali bez boje. O převzetí tří bunkrů v Lounech do majetku města s cílem jejich postupné renovace a vytvoření památníků na historické okamžiky v regionu žádala lounská radnice už od roku 2013. Nakonec se podařilo dosáhnout dohody s ministerstvem obrany a loni začala uvedená obnova.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru