Nerušte nám poštu! V Cítolibech pořádají petici
Směrovka vybízející k podpisu petice. Foto Libor Želinský
Louny

Cítoliby – Cítoliby u Loun mají být v pořadí už dvanáctou obcí v okrese Louny, kde Česká pošta chce zrušit svou tradiční pobočku. Neznamená to však, že lidé v obci by o poštovní služby úplně přišli, protože agendu, například přijimání nebo výdej zásilek, v takových sídlech přebírají obchody nebo obecní úřady. Městys Cítoliby přesto s tímto záměrem nesouhlasí a dokonce začal organizovat petici za zachování pošty.

„Uzavření pošty u nás či její přeměna na cosi jako „Pošta Partner“ nepřipadá v úvahu. Poštu v Cítolibech navštěvují nejen naši občané, ale také velká spousta lidí z okolních obcí a v mnoha případech i ze samotných Loun. Na podporu zachování místní pobočky pořádáme podpisovou akci,“ uvedl starosta Cítolib Petr Jindřich. Každý občan, který chce vyjádřit nesouhlas se záměrem zrušit poštovní pobočku v Cítolibech, může připojit svůj podpis v kanceláři úřadu městyse.

Česká pošta postupně ruší své pobočky v menších obcích v celé ČR. Agendu tam však přebírají jiné subjekty jako smluvní partneři – záleží na dohodě v každém konkrétním místě. Většinou jde o vesnické obchody nebo obecní úřady. Projekt má název Pošta Partner.

Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, tedy příjem a výdej listovních i balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, důchodů a SIPO, vybrané bankovní služby a prodej poštovních cenin a zboží. Projekt zároveň snižuje finanční náklady na provoz pošty. „Změna probíhá postupně, cílový stav chceme mít kolem roku 2025. Tehdy bude mít pošta přibližně 700 vlastních provozoven a kolem 2500 smluvních partnerů v síti Pošta Partner,“ uvedl už dříve Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. Letos v lednu bylo v provozu v celé ČR už 440 míst Pošta Partner.

V okrese Louny je už jedenáct Pošt Partner

„Pošta Partner je přitom plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá jen v tom, že je na základě smlouvy provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Z hlediska poskytovaných základních poštovních služeb není mezi pobočkou a Poštou Partner pro zákazníky žádný rozdíl,“ uvádí Česká pošta na svém webu.

V okrese Louny ještě před pár lety bylo kolem čtyřiceti poboček České pošty. V současnosti jich už jedenáct bylo převedeno do sítě Pošta Partner. Tradiční pošty byly zrušeny v Chožově, Liběšicích, Libočanech, Nepomyšli, Očihově, Ročově, Smolnici, Strojeticích, Vinařicích, loni se přidal Pátek a Petrohrad. V těchto obcích lidé podávají složenky nebo doporučené dopisy v obchodech nebo na obecním úřadě.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru