Vandalové v Lounech napáchali minulý rok škody za půl milionu
Zlomená závora parkovacího automatu na náměstí letos v zimě. Foto Městský úřad Louny
Louny

Louny – Poškozené lavičky, odpadkové koše, posprejované zdi, zničené herní prvky pro děti nebo i umělecká díla, sloužící k výzdobě – na to vše minulý rok v Lounech útočili vandalové. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. Zaplatit ze své pokladny ji muselo město Louny.

„Za rok 2017 šlo o částku 450 tisíc korun. Tyto peníze muselo město použít na opravy škod, způsobených vandaly. Nejčastěji šlo o opravy poškozeného městského mobiliáře či herních prvků na dětských hřištích a úklid nepořádku z veřejného prostranství,“ upřesnila Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Louny.

Vandalové loni vyvrátili a posprejovali desítky laviček a odpadkových košů, také pár herních prvků pro děti nebo i lampy veřejného osvětlení. Neváhali zaútočit na závoru parkovacího systému, na uzamykatelné cykloboxy nebo na dopravní značky. „Posprejovali i zdivo městských hradeb a utrhli olovnici na soše Benedikta Rejta. Dalším projevem vandalismu bylo i poškozování veřejné zeleně či odcizení přírodní dlažby z kamenné scenérie v parku Benátky,“ doplnila Blanka Sunkovská.

Ničení majetku pokračuje i v letošním roce. Kromě útoků na lavičky a koše, které se opakují každý rok, došlo například k poškození araukaritu na Rynečku. Někdo tam rozdělal oheň v kmeni zkamenělého stromu.

V Ústí nad Labem se souhlasem vedení města začali používat na některých místech, kde se opakovaly problémové jevy, tzv. fotopasti. Bylo to především v rámci boje proti černým skládkám – nepovolenému vysypávání většího množství odpadu do příkopů v některých ulicích na okraji města. Díky fotopasti se jen letos podařilo už dvakrát odhalit a ztotožnit iniciátory nepovolené skládky. „Čeká je správní řízení a pravděpodobně vysoké pokuty,“ uvedl Jan Novotný, zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem. Umístění fotopastí na vytipovaných místech by možná mohlo významně pomoci i v Lounech, například v parku, ale i jinde, při určování pachatelů vandalských útoků. Škody by pak platili pachatelé, a nikoli město.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru