Ve městě na zahradě začali chovat lamy, pořádají s nimi procházky i jógu
Na procházce s alpakami. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Alena Saladiaková otevírá bránu domu ve vilové čtvrti pod Hněvínem. Za ní vycházejí na vodítku dva lamí samci Jerry a Fred. Rozhlédnou se po okolí a vzápětí se pouštějí do zeleného jetele, který roste v pruhu mezi chodníkem a silnicí. Pro místní to už není neobvyklý obrázek, pokud sem ale zavítá někdo cizí, může ho v našich zeměpisných šířkách pořád ještě exotické zvířectvo překvapit.

„Jsou to členové naší rodiny. Lama je tiché a čistotné zvíře,“ vypráví Alena. V našich podmínkách se dají alpaky chovat bez zvláštních povolení, a to i ve městě, jako je tomu v tomto případě. Se zvířaty chodí na procházky, lamí samečci ale pomáhají třeba i u handicapovaných dětí. „Objevili jsme vynikající terapeutické schopnosti lam například u dětí s poruchou pozornosti nebo u seniorů s některými nevyléčitelnými chorobami, a rozhodli se je využít,“ říká chovatelka.

Procházku s lamou si můžete i objednat, stejně tak jako třeba focení. Vždy se vám dostane výkladu. Vybrané peníze jsou na pokrytí chovu a bezplatných návštěv třeba u autistických dětí nebo v kojeneckém ústavu.

2905lamy

Jerry (vlevo) a Fred na procházce. Foto: Oldřich Hájek

„Na prázdniny chystáme jógu s lamami. V zahraničí je to poměrně běžná věc, u nás zatím novinka,“ předestírá plány Alena. Jak taková jóga vypadá? Zatímco lidé cvičí, lamy se mezi nimi procházejí a pasou.

Lama alpaka sice není pes, ale některé základní dovednosti zvládá. „Dej mi pusu,“ promlouvá k menšímu bíle zbarvenému Jerrymu a potom i k hnědému Freddiemu. Lamy mlasknou a naznačují polibek.

Holčičky, které je doprovází na dnešní procházce, nabízejí speciální lamí sušenky s vitamíny, zvířata si je opatrně berou z dlaně. „Nemusíte se bát. Lamy nemají horní zuby,“ vysvětluje Alena Saladiaková.

2905alpakarna

Foto: alpakarna.com

Lamí kluky za pár dní čeká jejich první stříhání. Vlna, kterou mají na sobě, patří mezi velmi kvalitní materiály a je považována i jako vhodná pro alergiky. Tentokrát asi skončí v polštáři.

Pokud byste se chtěli s Jerrym a Fredem seznámit, můžete se na ně přijít podívat 1. června na dětské odpoledne s lamami k mosteckému muzeu. V areálu zahrady muzea je můžete potkat od 15 hodin. Dvouhodinový program s lamami je vhodný pro děti od 5 let. Děti zažijí procházku a krmení lam, povídání o lamách, tvořivé dílničky, rodiče mohou navštívit muzeum, dát si kávu. Vstupné pro děti je 200 korun, rodiče zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme registraci na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo SMS na 723 205 585.

A nebojte se: Jerry ani Freddie neplivou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru