OBRAZEM: Severočeská vědecká knihovna má nový depozitář. Nabízí lepší přístup ke knižnímu fondu
Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem získala díky výstavbě nového depozitáře moderní, plně vybavené a funkční prostory pro ochranu a správu knihovního fondu, a zejména čtenáři a návštěvníci knihovny komfortní přístup k celému knižnímu fondu.

Investiční akci v celkové hodnotě 154,48 milionu korun realizoval na své příspěvkové organizaci Ústecký kraj za pomoci z Integrovaného operačního fondu. Výše předpokládané dotace může dosáhnout až 123, 2 milionu korun. Slavnostní otevření za účasti zástupců Ústeckého kraje proběhlo 1. března 2022.

0103knihovnakz2

Foto: Oldřich Hájek

Nový depozitář SVK je umístěný v centru města, přitom v klidném prostředí mimo hlavní městské komunikace, s krásným výhledem na dominanty Ústí nad Labem. Je přístupný z cesty propojující ulici Na Schodech a ulici Velkou Hradební s vjezdem u stávajících objektů SVK UL.

0103knihovnakz3

Foto: Oldřich Hájek

„Knihovní fond byl doposud uložený v několika různých skladech v Ústí nad Labem a okolí. Knihovna tak využívala objekty, z nichž některé jsou ve vlastnictví kraje a některé byly pronajaté. Navíc kapacita těchto depozitářů už byla naplněná. Největším přínosem pro knihovnu tedy je získání nových velkokapacitních skladových prostor, které mají optimální podmínky pro dlouhodobé uchovávání a ochranu knihovního fondu,“ vysvětlil důvod realizace náměstek pro kulturu Jiří Řehák.

0103knihovnakz4

Foto: Oldřich Hájek

V rámci investice byly provedeny stavební práce, nákup nábytku, vnitřního vybavení, informační techniky a z dotace se také spolufinancovala přeprava knihovního fondu z externích skladů do novostavby depozitáře. „Instalací potřebných technologií byly vytvořeny podmínky pro uchování knihovního fondu podle všech platných norem, ochranu depozitáře zabezpečuje instalace slaboproudých technologií. V průběhu stavby bylo nutné zabezpečit obnaženou opěrnou stěnu sousedícího objektu nebo provést novou elektro přípojku,“ popsal Tomáš Rieger, radní pro investice a majetek.

0103knihovnakz5

Foto: Oldřich Hájek

Do nového depozitáře se přestěhováním knihovního fondu z externích skladů v Chabařovicích, Všebořicích a Vaňova zkrátila doba od rezervace k výpůjčce, snížil se počet převozů a stěhování knih. Depozitář je otevřený návštěvníkům, zahrnuje výdejnu knih a čítárnu a umožňuje výdej knih přímo z depozitáře bez jakékoliv časové prodlevy. Depozitář splňuje v náležité kvalitě všechny požadované funkce knihovny, tj. ochranu, správu a zpřístupnění knihovního fondu. Nový depozitář má rovněž dostatečnou plochu pro dlouhodobé ukládání knih včetně plánovaných budoucích povinných výtisků.

0103knihovnakz6

Foto: Oldřich Hájek

V lokalitě nového depozitáře se nachází historická vila a výstavba depozitáře se dělala jako přístavba této vily v rámci prostoru zahrady. Projekt původně počítal s výstavbou depozitáře a rekonstrukcí historické vily. Podmínky 25. výzvy IROP však neumožňovaly podat celý projekt najednou z důvodu, že byly Evropskou komisí stanoveny maximální celkové výdaje na projekt v částce 123 mil. Kč. Proto se projekt rozdělil na dvě části. „V současné době se aktualizuje projektová dokumentace na 2. etapu, tj. na rekonstrukci historické vily. Stavební povolení je platné a Ústecký kraj hledá vhodný finanční zdroj k dokončení projektu,“ doplnil hejtman Jan Schiller.

0103knihovnakz7

Foto: Oldřich Hájek

Ústecký kraj již dostal proplaceno ve dvou platbách přes 64 milionů korun z přislíbené dotace. V současné době probíhá kontrola žádosti o platbu č. 3. Pokud budou uznány všechny způsobilé výdaje, získá Ústecký kraj v programovém období 2014+ dotace na knihovny v celkové výši 163 mil Kč (123,242 463 Depozitář + 40 092 046 vila Hradební).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru