FOTO: Poslové jara už o sobě dávají vědět. Jsou místa, kde jich roste i milion
Bledule Jarní. Foto: Jan Macháček
Zajímavosti

Ústecký kraj - S prvními paprsky se v lužních lesích okolo potoků a řek objevují první poslové jara - sněženky a bledule.

„Zatímco v okolí Roudnice jsou to hlavně sněženky, v lužních lesích okolo Ohře se vyskytuje bledule jarní. Zatím jsem obě rostliny spolu neviděl na jednom stanovišti, i když biotop je podobný,“ řekl botanik Jan Macháček.

Bledulky v povodí Ohře provází i fialová ladoňka vídeňská. Období, kdy kvete, je každý rok jiné, ale většinou se jedná o konec února. „I zde se projevuje globální oteplování a doba květu se posunuje. Rostlin se na lokalitách vyskytuje velké množství často až milion kusu. Ladoňky jsou mnohem vzácnější ale přesto se nedají přehlédnout. Jsou však chráněné a trhat se nesmí. Hrozí velká pokuta. I zákon je klasifikuje v kategorii C3,“ vysvětluje botanik.

foto

2802kyticky

Ladoňka Vídeňská

2802kyticky6

2802kyticky3

Sněženka

2802kyticky5

Bledule Jarní

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru