Sportovci z celého kraje pomáhají dovézt péči tam, kde je potřeba
NA SNÍMKU ANIKA KUBÁTOVÁ - ÚČASTNICE BĚHU PRO PRO HOSPIC 2022. FOTO: PETR SOCHŮREK
Zajímavosti

Ústecký kraj, Litoměřice – Proměnit radost z pohybu v podporu lidí na konci života a o ně starající se pomáhá květnová charitativní akce nazvaná Běh pro hospic 2022. Všichni registrovaní do závodu sportují pro Hospic svatého Štěpána v Litoměřicích.

Dobré věci pomohla i Anika Kubátová z Ústí nad Labem. „Pracuji v místní nemocnici. Vím, že si pacienti zaslouží pomoc v každé jejich fázi nemoci, života. Práce v hospici je velmi psychicky a fyzicky náročná, podporu, nejen tu finanční, si určitě zaslouží všichni,“ uvedla sestra/specialistka z ústecké nemocnice.

Zdravotnice tělem i duší s dobrým srdcem se původně přihlásila na trať dlouhou tři kilometry s tím, že ji zdolá na kolečkových bruslích. „S během jsem začala teprve na konci měsíce března a stal se po tanci mým oblíbeným pohybem. S kamarády z Rozběháme Ústí nad Labem a ústeckých skupin Mattoni FreeRun postupně nabírám fyzičku. Když mi přišlo startovní číslo s tričkem, tak zdolání trasy bylo jasné. Žádné brusle, ale opravdový běh!“ dodala hrdě Anika Kubátová, která místo avizovaných tří kilometrů uběhla trasu přes pět kilometrů.

Získané finanční prostředky z Běhu pro hospic 2022 poputují na nákup dvou osobních aut pro zdravotníky. Vysportovat je potřeba 700 tisíc Kč. „Kromě lůžkové péče vyrážíme přímo k pacientům domů. Denně najezdíme desítky kilometrů. Náš vozový park má pět aut. Některá již dosluhují. Současná legislativa nutí organizace našeho typu k nákupu ekologických aut, což je velmi finančně náročné. Děkujeme za každou podporu,“ uvedla Zuzana Legnerová z oddělení PR a péče o dárce Hospice svatého Štěpána v Litoměřicích.

Virtuální Běh pro hospic 2022 odstartoval 1. května. Účastníci mohou trať od jednoho přes deset kilometrů zdolávat kdekoliv během, pěšky, na kolečkových bruslích, koloběžce, kole. Cíl akce je 30. května.

V Litoměřicích 21. května proběhne sportovní happening se společným během. Organizátoři si připravili trasy jeden, tři, šest a jedenáct kilometrů. „Tentokrát jsme se rozhodli posílit charitativní aspekt běhu a uspořádat běh bez měření pomocí čipů. Ušetřené prostředky, které bychom jinak dali za časomíru, chceme využít na přímou péči o pacienty. Rozhodli jsme se tak vzhledem ke stále se zvyšujícím nákladům na zajištění zdravotní péče i provozních nákladů. Věříme, že i v této podobě bude pro vás běh atraktivním strávením volného času, který přináší rozměr pomoci a solidarity slabším, nemocným a křehkým lidem v závěru života,“ píše se na stránkách Běhu pro hospic 2022.

Staňte se součástí akce, jež umožní nemocným trávit poslední chvíle doma s těmi, které mají rádi. „Vím moc dobře, jak je důležité, aby lidé, kteří nás opouštějí, měli možnost odejít doma, v kruhu rodinném, ale když jsou často těžce nemocní je to velmi náročné,“ uvedla na svém oficiálním facebookovém profilu Iva Kubelková, vicemiss České republiky 1996, moderátorka a herečka podporující Hospic svatého Štěpána v Litoměřicích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru