NAPSALI JSTE NÁM: Na Žatecku kvete vzácná rostlina. Tvoří úžasný modrofialový koberec
Foto: Jan Macháček
Zajímavosti

Žatecko - Nečemice je malá obec asi 10 km jihozápadně od Žatce v pohoří Džbán po vrcholem Výrov. Hlavní je zde pěstovaní chmele. Souběžně se sklizní chmele se tu však objevuje i jiná zajímavost.

Hned za vsí, severním směrem, jsou louky porostlé hvězdnicí chlumní. V některých letech je jí tolik, že vytváří modrofialový koberec. Letos kvůli suchu je ji trochu méně, ale i tak to stojí za zhlédnutí. Kdo by chtěl tuhle barevnou krásu vidět, má už na to jenom pár dní. Hvězdnice totiž brzy odkvete.

Hvězdnice chlumní je zařazena v červeném seznamu ohrožených rostlin v kategorii C3. V Ústeckém kraji roste i na jiných místech (např Kučlín u Bíliny), ale nikde jinde než v Nečemicích nevytváří takový hezký modrofialový koberec.

Nedaleko od Nečemic jsou dvě další rezervace. Jedná se o Kozineckou stráň s třemdavou bílou a Na spáleništi se vyskytují orchidee.

Kromě botanických zajímavostí je tu také obdoba Kounovských kamenných řad. Tato památka má sice rozsahově menší, než známé Kounovské řady, ale i tak stojí za výlet.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru