VIDEO: Co kdysi žilo v Ústeckém kraji? Přijďte si prohlédnout novou geologickou expozici
Náměstkyně primátora Markéta Stará při slavnostním otevření expozice v mosteckém muzeu. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Velké množství unikátních nálezů ukazuje návštěvníkům nová expozice Geologie severozápadních Čech. Otevřela se v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. Obdivovat můžete mosteckou želvu, zkamenělinu nejstaršího savce nalezeného v Česku či působivá dioramata.

„Expozice je zajímavá především proto, že je velice úzce zaměřena na region Mostecka a jeho nejbližšího okolí,“ přibližuje geolog a kurátor výstavy Pavel Dvořák. V geologické expozici výrazně převyšují zkameněliny nad minerály a horninami. „Je to proto, že ve zkamenělinách máme velkou řadu evropských i světových unikátů, z nichž některé se nikde jinde na světě nenacházejí než v oblasti Mostecka,“ dodává Pavel Dvořák.

https://www.youtube.com/watch?v=4WbFi5sOZEo

Pozornost si zaslouží trochu magické Vršanské koule nebo třeba informace, že na Mostecku se těžilo na vrcholcích Krušných hor i černé uhlí. Z období křídy vás může zaujmout nenápadná zkamenělina kostí z ploutvičky plesiosaura. Někoho možná překvapí, že se zde nacházeli v hluboké minulosti i žraloci, což dokládají početné nálezy žraločích zubů.

Z roku 1990 pochází jedinečný nález z Kučlína. To je kousek od Bíliny. „Na této lokalitě se našlo několik velice významných unikátů, z nichž nejvýznamnější je pravděpodobně část kostry malého druhu koníka, což je dosud nejstarší nalezený doklad savce z území České republiky,“ přibližuje geolog.

edeniky 6197

Vystavené zkameněliny, a v několika případech i jejich perfektní repliky, doplňují nádherně propracované obrazy. Návštěva expozice tak může být velmi poučná.

Geologická expozice je začátek. Ve vedlejších místnostech se bude budovat také nová velká přírodovědná expozice.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru