Místa z našeho kraje se úspěšně prosazují ve filmech. Ústecká kancelář vyhrála cenu Film Friedly
Štáb tvůrců u kostela v Mostě, kde loni vznikal zatím méně známý český seriál Most. V televizi ještě nebyl uveden. Foto Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Úsměvy smutných mužů, Jan Palach, Hastrman, Rapl 2, to jsou názvy jen některých filmových či seriálových projektů, které loni vznikly v lokacích na území Ústeckého kraje. Zasloužila se o to nedávno vzniklá Filmová kancelář Ústeckého kraje, která už druhý rok působí pod zastřešením krajského úřadu. Spolupráce s filmaři i výsledná díla jsou tak úspěšná, že filmová kancelář vyhrála celostátní soutěž a získala titul Film Friedly, udělovaný regionálním subjektům za spolupráci s filmaři.

Ústecká kancelář poskytuje filmařům asistenci při natáčení v celém kraji. Nabízí předem k možnému posouzení i různé vhodné a zajímavé lokace jako možné kulisy pro filmy či dějiště jejich příběhů. Je to výhodné pro všechny strany – filmaři mohou získat zajímavé a dosud „neokoukané“ scenérie, místa z Ústeckého kraje jsou zase „mezi řádky“ filmu vnímána u diváků v celé zemi nebo i jinde v Evropě, pokud je snímek úspěšný.

Ocenění od roku 2014 společně udělují Asociace producentů v audiovizi a Czech Film Commission Státního fondu kinematografie se záštitou agentury CzechTourism. Poradní hlasy každoročně mají i produkční a lokační manažeři, kteří vycházejí ze svých praktických zkušeností s natáčením v ČR. Ceny byly vyhlášeny v zývěru dubna v Plzni. 

„Ocenění si velmi vážíme. Po oficiálním začátku fungování naší kanceláře byl rok 2017 přesně ten zásadní, ve kterém se nám podařilo přilákat do regionu výrazné filmové projekty a další přicházejí. Titul Film Friendly 2017 je pro nás velkou odměnou a motivací do další práce, která nás moc baví,“ říká Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

„Filmová kancelář Ústeckého kraje vytvořila kvalitní síť kontaktů od měst a obcí až po místní dodavatele a firmy ve filmovém průmyslu i mimo něj. Lokační manažeři a producenti byli spokojení s rychlostí a poskytnutou asistencí nejen při vyhledávání vhodných lokací k natáčení,“ uvedla Nela Cajthamlová z Czech Film Commission.

„Ústecký kraj je se svými jedinečnými a rozmanitými lokacemi vhodný téměř pro jakýkoliv filmový příběh. Víme to už dávno a jsme rádi, že náš kraj stále více objevují i filmaři. Zisk ocenění Film Friendly 2017 je dokladem toho, že naše filmová kancelář odvádí skvělou práci,“ uvedl Zdeněk Matouš, člen rady Ústeckého kraje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru