TIP NA VÝLET: Na hoře Pramenáč jsou unikátní kamenná slunce. Na jejím vrcholu také stojí velký kříž
Foto: Martina Nováková
Výlety

Teplicko – Pramenáč patří se svou výškou 909,4 m n. m. mezi vyšší vrcholky Krušných hor. Leží severozápadně od Dubí, 2 km severovýchodně od obce Mikulov.

Pramenáč je tvořen ryolitovým ignimbritem jako celá Cínovecká hornatina. Má plochý, asymetrický hřbet. Na něm se zachovaly rašeliniště, v okolí jsou převážně smrky. Rostou zde ale také břízy a borovice.

Kamenná slunce

Na jihovýchodním svahu jsou různé skalní útvary. Na jednom z nich se nachází přírodní zajímavost. Tou jsou ojedinělá kamenná slunce. Vznikla díky sopečné činnosti v minulosti a to tak, že sopečným výbuchem do výšky vyvržené kameny zapadaly ochlazené do žhavé lávy. Ta se kolem nich pak paprskovitě smršťovala.

Kudy na vrchol hory

Od horské chaty Vitiška vede cesta, na které jsou místa značené bílými písmeny PR. U turistického odpočívadla cesta odbočuje doleva a vede až na vrchol hory. Bílá písmena PR jsou až k vrcholovému kříži, který tu byl nedávno postaven.

Výstup na Pramenáč je nenáročný, zvládnout jde i s kočárkem a babičkou.

foto

1703vylet2

1703vylet5

1703vylet3

1703vylet4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru