Poznejte místo v Ústeckém kraji: Víte, kde stojí tajemný menhir připomínající shrbenou stařenu?
Foto: Jana Macháčková
Výlety

Louny - Věděli jste, že u Slavětína na Lounsku stojí tajemný menhir? Říká se mu Baba a původně sloužil zřejmě jako podstavec kříže. Menhir Baba je asi dva metry vysoký a nachází pod lípou poblíž malého Rybníčku necelý kilometr od středu Salvětína.

Kudy k menhiru

Nejlepší je nechat auto ve Slavětíně a odtud se procházkou vydat po červené turistické značce po silnici směr Počedělice. Zhruba po půl kilometru je vlevo odbočka na polní cestu, kde na jejím konci stojí menhir. Kdo by si chtěl cestu zkrátit, nechá auto na okraj městyse ve směru Louny a stačí pak odbočit na poslední ulici vpravo. Polní cesta ho dovede přímo k menhiru.

Historie

Doba, ze které pochází, ani původ menhiru není jasný. To ale nemění nic na tom, že rozhodně má své kouzlo a místo má zvláštní atmosféru.

Původně zřejmě nešlo o menhir. Vyobrazení z roku 1932 vypovídá, že do kamene byl zřejmě v 17. století vsazen dvouramenný železný kříž. Kámen tak sloužil pravděpodobně jako podstavec, a to až do 2. světové války, byl byl kříž vylomen.

Zajímavosti

Kámen je z rezavě hnědého železitého pískovce odhaduje se, že váží asi necelé dvě tuny. Při průzkumu v roce 1896 bylo zjištěno, že je kámen zasazen hluboko do země. Podzemní část je zřejmě stejně velká jako část nadzemní.

V okolí menhiru byly nalezeny zbytky keramiky a keltských ozdob. Menhir získal označení Baba, protože připomíná přihrbenou stařenu v kápi se zamračeným obličejem a velkým nosem. Původně na tomto místě stály údajně menhiry dva, ale do dnešní doby se zachoval jenom jeden.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru