Bývalý posádkový dům armády město Žatec neprodá, obává se přílivu nepřizpůsobivých obyvatel
Posádkový dům armády. Foto zdroj: Město Žatec
Louny

Žatec - Někdejší Posádkový dům armády (PDA) v Masarykově ulici město Žatec prodávat nebude. Rozhodli o tom zastupitelé na své květnové schůzi. Prodej bývalé posádkové věznice v ulici Obránců míru byl zatím odložen, o jejím osudu se bude ještě jednat.

Opatrnost zastupitelů v případě obou prodejů má stejný základ. „Víme, jak dopadly jiné prodeje v minulých letech a potýkáme se stěhováním nepřizpůsobivých obyvatel do centra města. Podle mého by bylo lepší, kdybychom dali domy dohromady sami,“ uvedl zastupitel Martin Štross a většina kolegů s ním souhlasili.

O koupi obou objektů měla zájem developerská společnost Real Trust z Kadaně. Jejím záměrem je vybudovat z bývalé věznice byty, nejlépe pro manažery rozvíjejících se firem v okolí. V někdejším posádkovém domě armády by mohly být jak byty, tak kanceláře nebo obchody. „Jsme schopni a ochotni se smluvně zavázat, že tam nevzniknou žádné sociální byty,“ slibovali zástupci firmy na jednání zastupitelstva.

Přesto je vedení města spíše opatrné. Kanceláře prý v Žatci nechybějí a ani o manažerské byty v minulosti nebyl velký zájem. I z toho plynou obavy, aby pak investor ve snaze dostat peníze nebyl nucen hledat jiné cesty. Pokud by naopak město oba objekty opravilo a provozovalo samo, mělo by jistotu, že se v nich neobjeví nežádoucí, tedy problémoví obyvatelé. „Souhlasím, ať je město raději samo zrekonstruuje,“ podpořila návrh místostarostka Jana Nováková.

Zatím je jisté, že město si ponechá PDA. Existuje šance, že v blízké době budou vypsané dotační programy, které bude možné využít na jeho opravu. Představa města je, že alespoň část PDA by mohla sloužit podpoře cestovního ruchu, mimo jiné se nabízí, aby byl objekt průchozí, takže by se lidé skrz něj dostali k Chrámu Chmele a Piva. Takový záměr už se objevil před časem, podle něj by posádkový dům mohl sloužit k ubytování i jako pivní lázně.

„Celé PDA bychom otevřeli pasáží, která by navazovala na pasáž v Galerii Sladovna a vznikl by tím důstojný vstup na náměstí Prokopa Velkého do prostředí historie chmelařství,“ popsal vizi místostarosta Jaroslav Špička.

U bývalé věznice je situace jiná. K jejímu prodeji a proměně na byty, ovšem za předem jasných podmínek, může ještě dojít. Jednou z podmínek by mohla být studie, která bude součástí kupní smlouvy a která ukáže, jak investor hodlá dům rekonstruovat a využívat.

1206veznice

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru