Prodej dalších parcel pro rodinné domy v Žatci se odkládá. Město se neshodlo na prodejní ceně
ilustrační foto: e-deniky.cz
Louny

Žatec - Prodej posledních 18 stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Pod kamenným vrškem v Žatci se odkládá. Zastupitelstvo města se při svém jednání 13. září neshodlo na ceně, za kterou se mají pozemky zájemcům ve třetí etapě prodávat. Stavební příprava parcel ale pokračuje.

Přípravu technické infrastruktury pro stavbu rodinných domků, což znamená například vybudování silnice a chodníků nebo přivedení vody a elektřiny, zajistí pro město společnost Ekostavby. Ta se stala vítězem výběrového řízení, které proběhlo v létě. Město za přípravu pozemku zaplatí 17,5 milionu Kč bez DPH.

Na budování infrastruktury nemá rozhodnutí zastupitelstva vliv. Zato zájemci o individuální výstavbu si musejí zatím počkat. Za jaké ceny pozemky pořídí, rozhodne až nově zvolené zastupitelstvo.

Současní zastupitelé hlasovali na své schůzi postupně o třech různých variantách, ale ani jedna neměla podporu většiny. Původní návrh rady po opakovaných projednáváních počítal s cenou 921 Kč/m2, k níž by kupci ještě připlatili 21 procent DPH. Radní Karel Krčmárik naopak navrhl prodejní cenu zhruba dvojnásobnou.

„V minulých etapách jsme pozemky prodávali za 1950 korun za metr, teď je to o tisíc méně,“ vysvětloval Karel Krčmárik. V prvních dvou etapách šlo ale o konečnou cenu, kterou lidé mohli výrazně snížit, pokud svůj domek zkolaudovali do čtyř let – to také zatím všichni stavebníci dokázali.

„Podobné ceny kolem devíti set korun tedy byly i v předchozích dvou etapách,“ upozornil naopak radní Jaroslav Hladký. Připomněl, že hlavním smyslem při počáteční přípravě zhruba šedesáti parcel ve třech etapách nebylo vydělat, ale nabídnout pozemky zájemcům o individuální výstavbu, jež v minulosti v Žatci chyběla.

„Cenu jsme v radě stanovovali i podle toho, že reflektovala možnosti stavebníků. Uvědomovali jsme si, že musí mít peníze nejen na pozemek, ale i na vlastní stavbu,“ dodala starostka Zdeňka Hamousová.

Třetí variantu, prodeje odložit a cenu ještě přezkoumat, navrhl zastupitel Aleš Jelínek. „Pokud je alespoň malá možnost vydělat, mělo by se toho využít. Když se cena zvýší na 1200 až 1500 Kč za metr, pořád to bude prodejné a město získá peníze navíc,“ vysvětlil A. Jelínek. Ani jeho návrh nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Protože ale nebylo přijaté žádné usnesení, může

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru