Gymnazisté z Podbořan pomohli žateckým památkám, charitativní koncert vynesl tisíce
3x foto: město Žatec
Louny

Žatec - Charitativní koncert, který v pátek uspořádali studenti Gymnázia a SOŠ Podbořany na podporu opravám žatecké synagogy a Mederova domu, vynesl částku 18 617 korun.

Přínos koncertu ale byl mnohem vyšší: přímo v synagoze, kde se koncert konal, se sešlo téměř půldruhé stovky lidí, kteří se tak přímo i díky prezentaci seznámili s historií a plánovanou budoucností obou památek. A co víc, díky osobnímu vyprávění i sdílení na sociálních sítích pak o žateckých památkách vyprávěli dál. Podpořili je tedy i tím, že rozšířili veřejné povědomí o nich.

Pro podbořanské studenty přitom hlavně synagoga, kterou oživuje její majitel Daniel Černý, není ničím neznámým. „Žateckou synagogu navštěvujeme v hodinách dějepisu či společenskovědního semináře již mnoho let. Pracujeme s výstavou, kterou o dějinách židovského obyvatelstva Žatecka vytvořil pan Otokar Löbl. Pan Löbl byl spolu se třemi žateckými rodáky hostem loňských Příběhů bezpráví na našem gymnáziu.

Synagoga se dvakrát stala výchozím bodem při společném putování s chomutovskými školami pod vedením Josefa Märce, kdy po prohlídce synagogy jdeme pěšky podél Ohře a pak se v Březně u Chomutova setkáváme s pamětníky holocaustu,“ vysvětlila učitelka dějepisu na podbořanském gymnázia a hlavní organizátorka charitativního koncertu Marcela Svejkovská. O Mederově domě a plánech na jeho opravu se studenti dozvěděli přímo od Petra Antoniho, předsedy spolku na záchranu domu.

2409koncert3

Charitativní koncert v Žatci byl v podání podbořanských studentů a jejich přátel již pátým v pořadí. Pomáhali tak už dvěma postiženým dětem a dvěma kostelům na Podbořansku. A protože Marcela Svejskovská své žáky vede k tomu, aby nebyli lhostejní k lidem ani okolní krajině, a zároveň se z dob společného studia zná s Petrem Antonim, vznikl nápad na téma dalšího koncertu. Do něj se kromě gymnazistů zapojili i hudebníci z výchovného ústavu v Buškovicích nebo ZUŠ Podbořany, ale vystoupila také Ráchel Pabiánová, studentka žateckého gymnázia.

Do samotné organizace koncertu se zapojili současní i bývalí studenti podbořanského gymnázia, jejich rodiče, přátelé, a to každý podle své chuti a zaměření: „Jako hudebníci, zpěvačky, moderátoři, zvukaři, fotografové, obsluha u rautu, služba u vstupu, hostesky, pekaři a pekařky...Všem, kdo pomáhají, všem, kteří na naše akce chodí, děkujeme a těšíme se na další setkávání,“ řekla Marcela Svejkovská.

Žatecké památky synagoga a Mederův dům se v příštích měsících začnou opravovat díky evropským dotacím. Stejně jako radnice, knihovna a dům na náměstí 5. května, jejž bude opravovat Žatecký pivovar, jde o památky, které získaly evropskou finanční podporu díky kandidatuře města do UNESCO: zápis města na indikativní seznam totiž projektům přinesl důležité body při rozdělování dotací.

Svým přístupem studenti podbořanského gymnázia a jejich přátelé dokázali, že žatecké památky nejsou důležité a inspirativní jen pro obyvatele Žatce.

2409koncert1

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru