VÍTE, ŽE... Příští rok uplyne 400 let od návštěvy zimního krále v Žatci
Příští rok uplyne 400 let od návštěvy zimního krále v Žatci. Foto: město žatec
Louny

Žatec - Město Plzeň si v listopadu připomnělo 400 let od dobytí stavovským generálem Mansfeldem, který se svým početným vojskem složených z různých národností pronikl do města Dřevěnou ulicí. Zajímavostí je, že ve vojsku byly tehdy i Žatečtí, kteří se přidali na protestantskou stavovskou stranu.

Známý žatecký primátor Maxmilián Hošťálek, popravený při Staroměstské exekuci, byl členem zemského direktoria. Ve svých zdech na podzim roku 1619 přivítal Žatec dokonce i budoucího zimního krále Friedricha Falckého. Žatec tak má teoreticky podobnou možnost si připomenout 400 let staré událostí, jako to udělala Plzeň. Připomene si v příštím roce návštěvu Friedricha Falckého?

Jak připomíná encyklopedie Regionálního muzea K. A. Polánka, Maxmilián Hošťálek z Javořice byl příslušníkem významné a bohaté žatecké rodiny. V roce 1610 se stal primátorem města. Na zemském sněmu roku 1617 podpořil požadavek šlechty, aby se budoucí král Ferdinand zavázal k dodržování náboženských svobod Rudolfova Majestátu z roku 1609. Po vytvoření zemské vlády (direktoria) v květnu 1618 se stal jejím členem.

Po zvolení Friedricha Falckého českým králem přivítal Hošťálek nového panovníka dne 27. října 1619 v Žatci a v jeho domě (č.p. 144) král přenocoval. Po porážce stavovského povstání byl Maxmilián Hošťálek v únoru 1621 zajat a dne 21. června téhož roku na Staroměstském náměstí v Praze katem Mydlářem popraven mečem,“ uvádí muzejní encyklopedie.

Šlo o události na začátku Třicetileté války, tedy celoevropského konfliktu, v němž proti sobě stály katolické a protestantské strany. Je dobré si připomenout, že protestanství se prosadilo i díky husitskému hnutí v Čechách – a Žatec byl vždy významným husitským sídlem. Proto je přirozené, že bylo i protestantským městem, v této souvislosti se jeho primátor stal členem zemské vlády – direktoria.

Zmiňovaný generál Petr Arnošt Mansfeld z Horního Saska přišel v roce 1618 na začátku válku do Českého království podpořit se svými vojáky české stavy v boji proti katolickým Habsburkům. Byl považován za nejlepšího tehdejšího vojevůdce v českých službách.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru