OBRAZEM: Mateřinku v Žatci navštívil fotbalový trenér Zdeněk Kubiska. Děti se zapojily do projektu Škola v pohybu
5x foto: město Žatec
Louny

Žatec - Děti ve školce pinkají do nafukovacích balonků, zároveň se musejí navzájem vyhýbat, aby se nesrazily. Pak podlézají jeden dlouhý pás a přeskakují druhý. Nebo chodí pozpátku jako krabi a mezi koleny musí držet míč. Jako pejsci procházejí po čtyřech mezi rozlišovacími kužely, pak stejnou trasu překonávají znovu, navíc s tenisovým míčkem. Jednoduché hry je ohromně baví. „Nepůjdeme si radši lehnout?“ ptá se jich trenér, když se na moment všichni zastaví vedle ložnice. „Néééé! My chceme ještě cvičit!“ odpovídají hromadně.

Ohromný úspěch měla včera dopoledne ve třídách Rybiček a Sluníček v MŠ Otakara Březiny ukázka s fotbalovým trenérem Zdeňkem Kubiskou. Mládežnický fotbalový trenér přijel z Okresního fotbalového svazu Louny, aby v MŠ O. Březiny jako v první školce v Žatci předvedl „trénink“ v rámci projektu Škola v pohybu.

Ten v celém Česku organizuje Fotbalová asociace ČR. „I když jde o projekt fotbalové asociace, není cílem nábor k fotbalu. Chceme vést děti obecně ke sportu, rozvíjet jejich základní pohybové dovednosti,“ vysvětlil Zdeněk Kubiska.

Projekt je určený pro mateřské školy a první tři třídy základních škol. Pro školy a školky je bezplatný. A nemá za cíl učitele a učitelky poučovat. Chce jim spíš ukazovat další možnosti, jak s dětmi sportovat, i když spíš v hravě formě. A při tom si děti vylepšují fyzickou kondici, zdokonalují motoriku, koordinaci i periferní vidění.

1601skolka4

Jako ukázka dalších možností, navíc s jednoduchými pomůckami, se dnešek u Rybiček a Sluníček osvědčil. „Určitě je to pro nás inspirace. Některá cvičení paní učitelky zařadí, protože viděly něco nového. A hlavně je vidět, že děti to baví,“ potvrdila ředitelka MŠ Otakara Březiny Ludmila Jurášová. Například cvičení, kdy učitelky říkají hlava, ramena, kolena… a děti tyto části těla ukazují, se ve školkách dělají často. „Ale teď to dělaly ve dvojici, s nafukovacím míčem, o který na konci soutěžily. To jsme ještě nedělaly a určitě to vyzkoušíme,“ plánovaly učitelky ve třídě Rybiček.

1601skolka1

Právě o tom celý projekt FA ČR je. Aby se děti sportem bavily. A třeba se některému věnovaly v budoucnu trvale.

Město Žatec sportovní projekt podporuje. „Byl bych rád, kdyby se postupně do projektu zapojily všechny žatecké školy a školky,“ přeje si místostarosta Žatce Radim Laibl. Se zástupci fotbalové asociace chce místostarosta jednat, zda školy a školky dostanou v rámci projekty i nějaké sportovní pomůcky. Případně by se na jejich pořízení mohlo podílet i město. O tom se ale bude teprve jednat, i na základě toho, jaký zájem ze strany škol a školek bude.

1601skolka3

1601skolka5

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru